Cu sprijinul UE, Moldova a adoptat Legea securității cibernetice

Legea privind securitatea cibernetică a Republicii Moldova, recent adoptată, a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova pe 2 mai 2023 și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025. Legea a fost elaborată cu sprijinul UE oferit prin intermediul „Proiectului de Asistență Rapidă pentru Securitate Cibernetică pentru Republica Moldova”.

Legea urmărește creșterea rezistenței cibernetice a organizațiilor din sectorul public și a actorilor din infrastructura critică din țară. „Adoptarea legii privind securitatea cibernetică este un pas important pentru Republica Moldova pentru a-și îmbunătăți reziliența la amenințările hibride și pentru a crea instituții în conformitate cu prevederile relevante ale UE. UE este bucuroasă să vadă rezultatele Proiectului de Asistență Rapidă pentru Securitate Cibernetică pentru Republica Moldova, care a fost lansat primăvara trecută”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit legii, autoritatea competentă a Republicii Moldova desemnează, în baza diverselor criterii, instituțiile și furnizorii de servicii cărora li se va cere atingerea unui nivel necesar de securitate cibernetică. Acești furnizori de servicii vor trebui, de asemenea, să raporteze incidentele cibernetice semnificative autorității competente din Republica Moldova.

„Securitatea, inclusiv cea cibernetică, este un obiectiv fundamental pe agenda Republicii Moldova datorită poziției geopolitice vulnerabile a țării, între Uniunea Europeană și Federația Rusă. La elaborarea politicii de securitate cibernetică, am preluat cele mai bune practici din UE, care vor facilita comunicarea regională și internațională și vor contribui la creșterea securității și rezilienței spațiului cibernetic al Republicii Moldova”, a spus Dumitru Alaiba, viceprim ministru, ministru al dezvoltării economice și digitalizării.

Legea a fost elaborată cu sprijinul experților Academiei de Guvernare Electronică (eGA) din Estonia, care au oferit asistență Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în definirea unui domeniu clar de responsabilitate în managementul securității cibernetice a țării. Totodată, aceștia au elaborat cerințe de bază de securitate cibernetică, un mecanism de management și monitorizare a incidentelor cibernetice și platforme de schimb de informații.

Potrivit expertului senior eGA în securitate cibernetică, Elsa Neeme, adoptarea legii este importantă, deoarece contribuie la furnizarea constantă de servicii pentru populația Republicii Moldova și la protejarea infrastructurii critice a țării de atacuri cibernetice. „Modificările legislative la care am lucrat împreună cu colegii din Republica Moldova stabilesc o bază solidă pentru a face spațiul cibernetic din Moldova mai sigur și mai rezilient”, a menționat Elsa Neeme.

Sprijinul în elaborarea Legii privind securitatea cibernetică a fost oferit în cadrul „Proiectului de Asistență Rapidă pentru Securitate Cibernetică pentru Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul își propune să crească reziliența cibernetică a organizațiilor din sectorul public și a sectoarelor cheie ale infrastructurii critice și să alinieze operațiunile acestora la Directiva UE privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice (NIS). Activitățile proiectului sunt desfășurate de Academia de Guvernare Electronică (eGA) în perioada mai 2022 – noiembrie 2023.

Luciano SCAMBIATO LICCIARDI