Declarație comună în urma primului Summit Republica Moldova – UE, 4 iulie 2025,

© EU
Noi, liderii Republicii Moldova (denumită în continuare Moldova) și ai Uniunii Europene (UE), ne-am reunit la Chișinău, la 4 iulie 2025, cu ocazia primului Summit Moldova – UE, și am convenit asupra următoarelor concluzii:
- Summitul de astăzi marchează o etapă semnificativă în aprofundarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și reafirmă angajamentul nostru comun față de pace, securitate, stabilitate și prosperitate în întreaga Europă. Acesta reflectă, totodată, progresul remarcabil al parteneriatului nostru și beneficiile concrete pe care acesta le aduce cetățenilor noștri. Viitorul Republicii Moldova și al cetățenilor săi este în Uniunea Europeană.
- Republica Moldova și Uniunea Europeană cooperează mai strâns ca niciodată, atât politic, cât și economic, în fața escaladării amenințărilor la adresa securității regionale, generate de războiul de agresiune nejustificat și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Reafirmăm condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, rămânem uniți în eforturile de contracarare a amenințărilor emergente. În acest context, suntem uniți în contracararea acestor amenințări și reafirmăm sprijinul neclintit al UE pentru suveranitatea, stabilitatea, reziliența și dezvoltarea economică a Moldovei.
- UE își reafirmă angajamentul ferm de a sprijini Moldova pe calea reformelor în vederea aderării la UE. Moldova și-a confirmat angajamentul ferm și constant și hotărârea de a urmări acest obiectiv strategic cu o dedicație de neclintit, inclusiv prin consacrarea aderării la UE în Constituția Moldovei după referendumul din 2024. Salutăm progresele înregistrate de Moldova în materie de reforme, în pofida provocărilor semnificative cauzate de factori externi.
- Extinderea reprezintă o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Ne reafirmăm angajamentul de a avansa rapid procesul de aderare a Republicii Moldova, pe baza unor reforme credibile și în conformitate cu principiul meritelor proprii, astfel cum este prevăzut în criteriile de la Copenhaga. Salutăm angajamentul ferm al Republicii Moldova în cadrul procesului de screening și determinarea de a finaliza alinierea la acquis-ul UE. Așteptăm cu interes următorii pași în procesul de aderare, inclusiv deschiderea capitolelor de negociere, începând cu grupul tematic fundamental, cât mai curând posibil, atunci când condițiile vor fi îndeplinite.
- Reafirmăm că viitorul Republicii Moldova trebuie să fie determinat în mod liber și democratic de către cetățenii săi, fără presiuni externe, interferențe străine sau manipulare. Condamnăm ferm amenințările hibride persistente și în creștere exercitate de Federația Rusă, care urmăresc subminarea alegerilor democratice din Moldova, inclusiv prin dezinformare, interferență informațională și utilizarea corupției electorale pe scară largă, prin intermediari locali. UE își menține angajamentul de a sprijini reziliența Republicii Moldova în fața acestor acțiuni destabilizatoare, inclusiv prin Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova (MPUE), și este pregătită să mobilizeze orice alte instrumente disponibile în acest sens. Subliniem importanța continuării eforturilor comune în domeniul comunicării strategice, prin creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la beneficiile concrete ale asistenței oferite de UE și ale procesului de integrare europeană. În perspectiva viitoarelor alegeri, subliniem, de asemenea, necesitatea de a intensifica lupta împotriva corupției electorale, pentru a sprijini transparența, responsabilitatea și integritatea procesului electoral, cu sprijinul Uniunii Europene și în conformitate cu standardele europene.
- UE salută eforturile și angajamentul continuu al Moldovei de a avansa cu hotărâre în implementarea agendei de reforme orientată spre eforturile de consolidare a statului de drept și a drepturilor fundamentale, inclusiv a drepturilor persoanelor care fac parte din minorități. Recunoaștem importanța esențială a unui sistem judiciar puternic, independent și imparțial pentru transformarea democratică a Moldovei și pentru parcursul acesteia către UE. Recunoaștem, de asemenea, că lupta împotriva corupției rămâne un pilon-cheie al rezilienței democratice și un element esențial pentru consolidarea încrederii publice. S-au înregistrat progrese în ceea ce privește reforma judiciară, inclusiv eforturile de consolidare a independenței judiciare, de îmbunătățire a transparenței și de modernizare a administrației judiciare. Moldova își reafirmă angajamentul de a promova reformele pentru a asigura un sistem judiciar care să respecte statul de drept și să ofere servicii tuturor cetățenilor. UE va continua să sprijine Moldova în acest demers.
- Salutăm eforturile Moldovei în lupta împotriva criminalității grave și organizate, în special în domeniile traficului de arme de foc și droguri, introducerii ilegale de migranți și traficului de ființe umane. În această privință, sprijinim cooperarea continuă cu Europol, în baza acordului operațional și strategic existent. Reafirmăm necesitatea de a continua dialogul cuprinzător existent cu privire la toate aspectele legate de migrație, inclusiv migrația legală, gestionarea migrației, protecția internațională și migrația ilegală.
- Subliniem importanța strategică a Acordului de asociere UE-Moldova și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), care au ancorat cu fermitate economia Moldovei în UE. UE este cel mai mare partener comercial al Moldovei și principala destinație de export, oferind producătorilor moldoveni acces direct la cea mai mare piață unică din lume. Acest lucru stimulează creșterea economică, sprijină locurile de muncă și ridică standardele atât pentru întreprinderi, cât și pentru consumatori. Recunoaștem impactul pozitiv al măsurilor UE de liberalizare temporară a comerțului. Aceste măsuri au avut un impact pozitiv asupra comerțului, stimulând exporturile și contribuind la dezvoltarea socioeconomică a Moldovei. Reiterăm angajamentul nostru de a evolua de la aceste măsuri temporare către o liberalizare comercială reciprocă permanentă, cât mai curând posibil, în conformitate cu prevederile articolului 147 din Acordul de Asociere.
- Salutăm Planul de creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, ca o investiție transformatoare pentru viitorul țării. Acest plan va sprijini creșterea economică mai rapidă și durabilă, va genera locuri de muncă de calitate și va oferi oportunități reale oamenilor din toate regiunile Republicii Moldova. Va accelera implementarea reformelor, va consolida serviciile publice și va pregăti întreprinderile și lucrătorii moldoveni să concureze și să reușească pe piața unică a Uniunii Europene. Ne reafirmăm angajamentul ferm de a promova Agenda de reformă și de a mobiliza resursele din cadrul Planului de creștere pentru proiecte de înaltă calitate, cu un impact semnificativ asupra creșterii economice. De asemenea, ne angajăm să punem în aplicare în mod eficient lista proiectelor de investiții prioritare. Salutăm efectuarea plății prefinanțării Mecanismului de Reformă și Creștere, în valoare de 270 de milioane de euro.
- Salutăm participarea Republicii Moldova, pentru al doilea an consecutiv, la Programul de reformă economică, care are ca obiectiv accelerarea reformelor economice menite să sprijine stabilitatea macroeconomică și sustenabilitatea fiscală, în beneficiul deplin al cetățenilor și al mediului de afaceri.
- Salutăm aprofundarea cooperării dintre Moldova și Uniunea Europeană în domeniul Politicii Externe și de Securitate Comune (PESC). Prin intermediul Parteneriatului UE-Moldova pentru Securitate și Apărare, cooperarea noastră se extinde în domenii de interes strategic comun. Apreciem cooperarea noastră strânsă în ceea ce privește Instrumentul European pentru Pace, care a oferit Moldovei un sprijin în valoare de 197 de milioane de euro, și cooperarea noastră prin intermediul MPUE. UE apreciază contribuțiile Moldovei la misiunile și operațiunile UE în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC), precum și alinierea sa sporită la pozițiile PESC și la măsurile restrictive ale UE, inclusiv ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Subliniem importanța continuării de către Moldova a tendinței pozitive către o aliniere deplină, inclusiv în conformitate cu necesitatea de a respecta suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor. Moldova își reafirmă hotărârea de a menține această direcție, în concordanță cu aspirațiile sale europene și în apărarea unei ordini internaționale bazate pe norme.
- Reconfirmăm solidaritatea și sprijinul constant al UE pentru Moldova în contracararea amenințărilor hibride și cibernetice provenite din partea Federației Ruse și suntem pregătiți să continuăm sprijinirea transformării digitale și a consolidării securității cibernetice a Moldovei, inclusiv prin desfășurarea echipelor de reacție rapidă în domeniul cibernetic.
- Salutăm progresele realizate de Moldova în consolidarea securității energetice, creșterea rezilienței și reducerea dependenței față de aprovizionarea din Federația Rusă, și așteptăm cu interes continuarea acestui parcurs. Condamnăm cu fermitate utilizarea continuă a energiei de către Rusia ca instrument de presiune politică, cu scopul de a destabiliza situația internă a Moldovei. În fața presiunii persistente exercitate asupra sectorului energetic, UE și statele sale membre au acționat cu promptitudine și solidaritate, oferind sprijin esențial cetățenilor și întreprinderilor din Moldova în timpul crizei energetice, sprijinind totodată reformele necesare pentru integrarea deplină a Moldovei în piața energetică a UE. UE încurajează continuarea reformelor în domeniul pieței energiei, inclusiv prin implementarea acquis-ului Comunității Energiei. UE va continua să susțină Moldova în eforturile sale de a avansa în direcția eficienței energetice, independenței, diversificării surselor și interconectivității cu UE, inclusiv prin coridorul vertical de transport al gazelor.
- Subliniem importanța strategică a conectivității ca prioritate în creștere în cadrul cooperării dintre UE-Moldova. UE recunoaște rolul esențial pe care Moldova îl poate juca în calitate de hub de transport regional. Așteptăm cu interes implicarea activă a Moldovei în mecanismele de guvernanță ale Rețelei Transeuropene de Transport, în vederea realizării viziunii noastre comune privind o integrare mai profundă și un sistem de transport regional fluent și interoperabil.
- UE rămâne un partener angajat în sprijinirea eforturilor Moldovei de a construi instituții solide, de a extinde oportunitățile pentru tineri și de a consolida coeziunea socială. În acest sens, ne reafirmăm disponibilitatea de a sprijini eforturile Moldovei de a participa treptat la programele și politicile relevante ale UE, precum și la anumite componente ale pieței interne, înainte de aderarea deplină.
- Salutăm decizia Consiliului European de Plăți din martie 2025 de a include Moldova în domeniul de aplicare geografică al Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) și așteptăm cu interes ca Moldova să poată beneficia pe deplin de toate avantajele oferite de această integrare.
- Ne reafirmăm sprijinul ferm și neclintit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. UE și Moldova împărtășesc angajamentul față de o reintegrare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a țării. Facem apel la retragerea completă a forțelor militare ruse și a stocurilor de muniții din regiunea transnistreană a Moldovei. UE va continua să sprijine eforturile de reintegrare ale Moldovei și se angajează să se asigure că parcursul său european rămâne deschis și incluziv pentru toți cetățenii săi.
Anexă la Declarație
REALIZĂRI ȘI PRIORITĂȚI
Angajamentul politic și procesul de aderare
- UE își va accelera și aprofunda în continuare angajamentul politic și de politici cu Moldova, inclusiv, inter alia, prin organizarea periodică a Summit-urilor UE-Moldova.
- UE va sprijini procesul de acordare a statutului de observator sau asociat Republicii Moldova în cadrul anumitor agenții-cheie ale UE, inclusiv Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (ADF), Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM) și Agenția Europeană de Mediu (AEM).
Cooperarea în domeniul securității, apărării și consolidării rezilienței
- Moldova și UE își vor consolida în continuare cooperarea în cadrul Politicii Externe și de Securitate Comune (PESC) și al Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC), în conformitate cu Parteneriatul UE-Moldova pentru Securitate și Apărare. Moldova se angajează să își sporească contribuția la misiunile și operațiunile PSAC.
- Sprijinul UE acordat Moldovei pentru modernizarea capacităților sale de apărare va continua, inclusiv 60 de milioane EUR din bugetul Facilității Europene pentru Pace (FEP) în 2025 și continuarea sprijinului FEP în 2026. Începând din 2021, UE a contribuit cu 197 de milioane EUR pentru Moldova în cadrul FEP.
- UE va continua să sprijine Moldova în consolidarea rezilienței instituțiilor sale față de manipularea și interferența informațiilor străine, precum și față de amenințările hibride, prin punerea la dispoziție a instrumentelor relevante de sprijin în acest sens, inclusiv EUPM (Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene), Echipele de Răspuns Rapid în materie de amenințări hibride, Echipele de Răspuns Rapid în materie de amenințări cibernetice și asistența pentru comunicarea strategică și securitatea cibernetică.
- Moldova va continua să coopereze activ cu Agenția Europeană de Apărare, în vederea încheierii unui acord administrativ după lansarea consultărilor tehnice.
- UE va sprijini includerea instituțiilor de cercetare și a inovatorilor moldoveni în Programul UE de Inovare în domeniul Apărării (PUEIA), facilitând accesul la rețelele de inovare și permițând participarea la provocări tematice și apeluri de inovare, cu scopul de a stimula tehnologiile cu dublă utilizare și relevante pentru apărare în ecosistemul industrial și academic din Moldova.
- Moldova și UE vor iniția o cooperare structurată în cadrul Programului Spațial al UE, cu scopul de a permite participarea progresivă a Moldovei la programe precum Copernicus pentru observarea Pământului și Galileo pentru navigația prin satelit, precum și contribuția la serviciile GOVSATCOM pentru comunicații guvernamentale sigure. UE va oferi asistență tehnică și va consolida capacitățile pentru a facilita pregătirea instituțională a Moldovei, alinierea reglementărilor și accesul la datele spațiale pentru serviciile publice, gestionarea riscurilor de calamități, agricultură și supravegherea frontierelor.
- Moldova și UE vor continua eforturile de integrare în continuare a Moldovei în arhitectura europeană de securitate și apărare prin utilizarea deplină a Parteneriatului pentru Securitate și Apărare și a noilor inițiative ale UE în domeniul apărării, inclusiv cele prezentate în Cartea Albă despre Apărare Europeană și Pregătire pentru 2030 și Reînarmarea Europei.
- Moldova și UE salută oportunitatea oferită țărilor candidate, inclusiv Moldovei, de a beneficia de noul instrument „Acțiunea de Securitate pentru Europa” (SAFE) prin intermediul achizițiilor publice comune și, eventual, al participării industriale.
- Moldova și UE își vor continua parteneriatul în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, precum și colaborarea pentru dezvoltarea unui cadru juridic clar, care să reglementeze statutul, drepturile și responsabilitățile voluntarilor în gestionarea riscurilor de calamități.
- Moldova și UE vor continua să promoveze activitățile în curs de desfășurare ale Centrului de Sprijin al UE pentru Securitate Internă și Gestionarea Frontierelor de Stat din Moldova, care reunește reprezentanți, agenții și state membre ale UE, și să utilizeze acesta pentru consolidarea securității în Moldova și în regiune.
- UE se angajează să sprijine financiar participarea Moldovei, în calitate de observator, la reuniunile Rețelei Judiciare Europene în materie civilă și comercială prin intermediul Programului Justiție.
Energie
- UE va continua să ofere asistență tehnică pentru punerea în aplicare a reformelor pe piața energetică și crearea unor piețe competitive de energie electrică și gaze naturale. UE va sprijini creșterea capacității locale de energie regenerabilă și alte eforturi care vizează decarbonizarea mixului energetic al Republicii Moldova, astfel cum se subliniază în Planul Național pentru Energie și Climă, adoptat recent.
- În cadrul Planului de Creștere, Moldova se angajează să finalizeze construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești - Chișinău până la sfârșitul anului, precum și să extindă programul său de eco-vouchere pentru a contribui la reducerea facturilor la energie electrică și gaze și să continue implementarea Fondului de Eficiență Energetică Rezidențială pentru a oferi stimulente pentru renovarea clădirilor rezidențiale cu mai multe apartamente și a caselor individuale, inclusiv a gospodăriilor vulnerabile.
Spațiul Digital
- UE salută ambiția Moldovei și sprijină toate eforturile în curs de desfășurare de a adera la spațiul UE „Roam Like at Home/ Roaming la tarife naționale” începând cu 1 ianuarie 2026, cu condiția unei evaluări pozitive.
- Moldova va transpune, cu titlu prioritar, Actul privind Serviciile Digitale (ASD) al UE prin stabilirea unui cadru normativ pentru o interacțiune eficientă cu platformele online majore, inclusiv cu Platformele și Motoarele Online Foarte Mari (PMOFM). Moldova și UE vor explora mecanismele de cooperare între autoritățile de punere în aplicare, responsabile din Moldova și UE, inclusiv măsurile de consolidare a capacităților pentru autoritatea de reglementare desemnată din Moldova, după adoptarea de către Moldova a legii sale naționale privind serviciile digitale.
- După adoptarea și ratificarea modificării necesare a Acordului de Asociere a Moldovei la Programul Europa Digitală, UE va finaliza toate procedurile interne rămase pentru a permite operaționalizarea completă a Rezervei UE pentru Securitate Cibernetică pentru Moldova, înainte de alegerile parlamentare din septembrie.
- Comisia va lansa un instrument AI (inteligență artificială) pentru a asigura apropierea rapidă și eficientă de acquis-ul UE, pentru a sprijini reformele necesare în procesul de aderare a Moldovei.
- Moldova și UE vor lansa o nouă inițiativă „Wi-Fi pentru Moldova” cu scopul de a oferi acces Wi-Fi gratuit în clădirile și spațiile publice din zonele insuficient deservite, îmbunătățind conectivitatea digitală și promovând incluziunea socială.
- UE și Moldova vor lucra împreună în cadrul Programului UE pentru Inovare în Est pentru a sprijini peste 100 de întreprinderi nou-înființate în sectoare cu valoare adăugată ridicată pentru creșterea și competitivitatea țării, inclusiv prin intermediul unui fond de start-up-uri comun UE-Moldova, transferuri de tehnologie și centre locale de inovare consolidate.
- Moldova va lua măsurile necesare pentru a se alinia la Setul de instrumente UE privind Securitatea 5G, în conformitate cu angajamentele sale din cadrul Agendei de reformă.
Transport
- Moldova și UE salută punerea în aplicare a acordului UE-Moldova privind transportul rutier de mărfuri și participarea activă a Moldovei în calitate de observator în cadrul Comunității Transporturilor, care sprijină integrarea Moldovei pe piața UE a transporturilor.
- Moldova și UE vor colabora pentru a avansa integrarea Moldovei în Spațiul Feroviar Unic European, în conformitate cu progresele înregistrate în alinierea la legislația UE, precum și prin implementarea infrastructurii feroviare cu ecartament standard al UE pentru a facilita integrarea progresivă a sistemului feroviar al Moldovei în rețeaua UE.
Competitivitate
- UE va sprijini Biroul „Horizon Europe” din Moldova pentru a aborda provocările structurale semnificative din ecosistemul de cercetare și inovare din Moldova și pentru a stimula competitivitatea cercetătorilor, inovatorilor și IMM-urilor din Moldova.
Dimensiunea socială a integrării în UE: Conexiuni între oameni și acțiuni pentru tineri
- Moldova și UE salută faptul că Republica Moldova a devenit recent prima țară din afara UE care a semnat un acord de cooperare cu Autoritatea Europeană a Muncii (AEM).
- Moldova și UE salută lansarea Dialogului la Nivel Înalt privind Politicile Muncii, Competențelor, Educației, Sociale și pentru Copii care promovează dezvoltarea socială incluzivă, îmbunătățirea educației și a pregătirii forței de muncă precum și bunăstarea tuturor cetățenilor.
- Moldova va lansa un program pilot - care va oglindi Programul UE de distribuire a fructelor, legumelor și laptelui în școli, semnalând hotărârea Moldovei de a transpune valorile europene în beneficii concrete pentru cetățenii săi.
- UE va sprijini Moldova în avansarea procesului său de aderare la Programul „Europa Creativă”, în vederea asocierii sale, tentativ, de la 1 ianuarie 2026.
- UE salută aderarea Moldovei la programul Erasmus+.
- UE va include Moldova în diverse programe și inițiative ale UE, inclusiv Uniunea Competențelor, Compasul Cultural și Strategia UE privind Echitatea între Generații.
- UE susține interesul Moldovei de a implementa Garanția Europeană pentru Copii.