Исполнувајќи го ветувањето кое претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лејен го даде во Скопје во октомври 2022 година, Европската Унија и’ обезбеди на Северна Македонија 80 милиони евра за справување со енергетската криза.

 

Во основа, ЕУ им помага на сите домаќинства, посебно на најранливите, да ги задоволат основните потреби од енергија, на училиштата и болниците да функционираат нормално, и на малите бизниси да обезбедат производство на основните прехранбени производи.

Оваа помош е дел од пакетот вреден една милијарда евра што ЕУ го подготви за Западен Балкан, за инвестиции во чиста енергија. Тој не ги вклучува над 250-те милиони евра за реформа на енергетскиот сектор во земјава кои ЕУ веќе ги обезбеди со поддршка од меѓународните финансиски институции и земјите-членки на ЕУ.

„Енергијата не’ поврзува. Не’ поврзува во време на недостиг со кој се соочуваме сите ширум Европа и светот, како резултат на нехуманата војна на Русија. Не’ поврзува во споделувањето на товарот. И не’ поврзува со иднината преку нашите напори да се свртиме кон чисти извори, со минимално влијание врз животната средина“, рече амбасадорот на ЕУ Дејвид Гир.