Page language:
Macedonian

Магични звуци и атмосфера во Градскиот парк во Скопје на Денот на Европа

Малку пригоди собрале толку многу посетители на брегот на езерцето во скопскиот парк ноќе. Концертот на Дуке Бојаџиев на 9 мај и’ донесе несекојдневно музичко и визуелно искуство на публиката, ускратена од настани за време на пандемијата, воедно испраќајќи порака за мир во Украина.

Duke Bojadziev's concert

 

Во свежата пролетна приквечерина на Денот на Европа, меѓународно признатиот филмски композитор, продуцент и пијанист Дуке Бојаџиев и пријателите одржаа концерт на отворено во Градскиот парк во Скопје.

Во придружба на своето пијано, колеги музичари, вклучувајќи и 25-член оркестар, и двајца наратори, Бојаџиев понуди избор од неговиот опус – од филмска музика до камерни и оркестарски дела инспирани од различни култури.

Помеѓу делата, неговото пијано даваше звучна подлога на фрагменти од вечната љубовна поезија на Руми, интерпретирана на македонски и албански јазик.

https://twitter.com/AmbassadorEU/status/1523379140426039296?cxt=HHwWgICstbnQkKQqAAAA

Настанот, во организација на Делегацијата на ЕУ, го пренесуваше во живо националната телевизија.

Повеќе фотографиии и снимка од концертот се достапни во линковите подолу.

https://www.facebook.com/199770503767478/photos/pcb.1384748598602990/1384719298605920/?type=3&theater

https://www.facebook.com/199770503767478/videos/1118323428713708/