Διεθνής Ημέρα Συμπαράστασης στα Θύματα Βασανιστηρίων: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Josep Borrell

25.06.2020

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Συμπαράστασης στα Θύματα Βασανιστηρίων, αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης. Σε μια εποχή όπου ο κόσμος ενώνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο του αγώνα μας. Την ημέρα αυτή, δίνουμε φωνή στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που υπήρξαν θύματα βασανιστηρίων και σε όσους εξακολουθούν να βασανίζονται σήμερα.

Τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν. Η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι απόλυτη - η χρήση βασανιστηρίων είναι παράνομη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει εκ νέου τη σταθερή δέσμευσή της για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει την απαγόρευση, την πρόληψη, τη λογοδοσία και την αποζημίωση των θυμάτων.

Η εξάλειψη των βασανιστηρίων αποτελεί παγκόσμια πρόκληση· θα πρέπει να γίνει μια παγκόσμια φιλοδοξία. Ο στόχος αυτός δεν είναι ανέφικτος, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν ενεργήσουμε από κοινού. Οι κοινές προσπάθειες με διεθνείς εταίρους, ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς και με τους περιφερειακούς οργανισμούς, τους εθνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών μπορούν να επιφέρουν πραγματικές αλλαγές. Η παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια αποτελεί καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε και καλούμε όλα τα κράτη να προσχωρήσουν σε αυτήν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της για καθολική επικύρωση και αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων και του προαιρετικού πρωτοκόλλου της. Με 170 συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης, στην οποία προσχώρησαν πιο πρόσφατα η Αγκόλα και το Ομάν, η καθολικότητα είναι εφικτή· μόνο 25 κράτη πρέπει ακόμη να την επικυρώσουν.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η ΕΕ στηρίζει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την πρόληψη των βασανιστηρίων και την παροχή βοήθειας σε θύματα σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του έργου. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι αγωνίζονται με γενναιότητα κατά των βασανιστηρίων σε όλο τον κόσμο.

Xavier Cifre Quatresols
Press Officer for Foreign Affairs and Security Policy
+32 (0)2 29 73582
+32 (0)460 75 51 56