Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii: declarația Înaltului Reprezentant al UE/vicepreședinte al Comisiei, dl Josep Borrell

25.06.2020

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, aducem un omagiu victimelor torturii și ale altor tratamente crude, inumane sau degradante. Într-un moment în care întreaga lume își unește eforturile pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19, drepturile omului trebuie să rămână în centrul bătăliei noastre. În această zi, dăm glas sutelor de mii de oameni care au fost victime ale torturii și celor care sunt torturați și astăzi.

Tortura și alte rele tratamente nu pot fi niciodată justificate. Interzicerea torturii este absolută – utilizarea torturii este ilegală în toate circumstanțele. Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul ferm de a combate tortura în întreaga lume prin intermediul unei abordări cuprinzătoare din care fac parte acțiuni de interzicere, prevenire, stabilire a răspunderii, precum și măsuri reparatorii pentru victime.

Eradicarea torturii este o provocare globală; ar trebui să fie o ambiție globală. Eradicarea torturii nu este imposibil de realizat, dar vom putea reuși acest lucru numai dacă vom acționa împreună. Eforturile comune cu partenerii internaționali, în special cu Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei și Curtea Penală Internațională, și cu organizațiile regionale, partenerii naționali și societatea civilă pot aduce o schimbare reală. Alianța mondială pentru un comerț fără tortură este un exemplu bun al modului în care putem colabora și facem apel la toate statele să participe la aceasta.

Uniunea Europeană își reiterează apelul pentru ratificarea universală și punerea în aplicare efectivă a Convenției ONU împotriva torturii și a protocolului opțional la aceasta. Dat fiind că 170 de state sunt părți la convenție, cel mai recent fiind ratificată de Angola și Oman, universalitatea acesteia este posibilă; doar 25 de state mai trebuie să o ratifice.

Prin intermediul Instrumentului european pentru democrație și drepturile omului, UE sprijină organizațiile societății civile care întreprind acțiuni în direcția prevenirii torturii și acordă asistență victimelor la nivel mondial. Concret, în ultimii zece ani, Uniunea Europeană a alocat peste 80 de milioane EUR pentru sprijinirea celor aflați în prima linie a acestei activități. Vom continua să susținem apărătorii drepturilor omului care militează cu curaj împotriva torturii în întreaga lume.

Xavier Cifre Quatresols
Press Officer for Foreign Affairs and Security Policy
+32 (0)2 29 73582
+32 (0)460 75 51 56