Od vizije do djelovanja: Globalna strategija EU-a u praksi – pogled u budućnost nakon tri godine

14.06.2019

Visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini predstavila je treće izvješće o napretku u provedbi globalne strategije Europske unije: „Globalna strategija EU-a u praksi – pogled u budućnost nakon tri godine”. O izvješću su na sastanku Vijeća za vanjske poslove 17. lipnja 2019. u Luxembourgu raspravljali ministri vanjskih poslova i obrane EU-a. U njemu se razmatra napredak ostvaren zadnje tri godine od predstavljanja globalne strategije u lipnju 2016. u pet prioritetnih područja: sigurnosti Unije, otpornosti država i društava u istočnom i južnom susjedstvu, integriranom pristupu vanjskim sukobima i krizama, kooperativnim regionalnim porecima i globalnom upravljanju za 21. stoljeće te se daju moguće smjernice za djelovanje u narednim godinama.

Predgovor visoke predstavnice Federice Mogherini izvješću o provedbi globalne strategije EU-a: "Za nas globalna strategija nikad nije bila samo teorija. Uvijek smo smatrali da ona treba biti putokaz za djelovanje, a upravo to i jest otkako je predstavljena. Prije tri godine opisali smo svijet kao složeno mjesto izloženo sukobima. Uvidjeli smo da Europa mora biti snažnija i sigurnija, da moramo biti odgovorni prema europskim građanima i svojim partnerima te da se služimo samo malim dijelom ukupnog potencijala.

Danas stanje u svijetu nije bolje nego što je bilo prije tri godine. Međutim, Europa se sve više doživljava kao relevantan globalni akter. To se dogodilo zato što smo istražili neiskorišteni potencijal naše Unije, prije svega u području sigurnosti i obrane. U ovom je izvješću prikazano što smo sve ostvarili u tom razdoblju. Ispunili smo mnoga obećanja iz globalne strategije, a u nekim smo područjima čak nadmašili vlastita očekivanja. Europska unija sigurnosti i obrane dobiva konkretne obrise. Države članice sad ulažu u zajedničke industrijske i istraživačke projekte kako bi se razvio cijeli spektar obrambenih kapaciteta koje trebamo za zajedničku sigurnost. Naše međunarodne misije imaju bolje zapovjedne strukture te smo odlučili više ulagati u civilne mjere. Suradnja s partnerima jača je nego ikad prije: od mirovnih snaga Ujedinjenih naroda, NATO-a, afričkih mirovnih operacija do ASEAN-a. Naši partneri znaju da snaga Europe nije samo u neizravnom utjecaju.

Međutim, to nije jedini razlog zašto smo sve relevantniji na globalnoj sceni. U vremenima kad se Ujedinjeni narodi i sama ideja globalnog upravljanja temeljenog na pravilima sve više preispituju, mi smo se više nego ikad prije okrenuli multilateralizmu. To se vidi iz naše veće financijske potpore sustavu UN-a. Primjerice, pomogli smo Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama da prebrodi financijsku krizu, poduprli program reformi glavnog tajnika UN-a i radili na očuvanju nuklearnog sporazuma s Iranom. No to nije sve. Uvijek smo se trudili uspostaviti odgovarajući multilateralni okvir za rješavanje svjetskih kriza. To je jedini način da pronađemo održiva rješenja problema našeg doba. Svoj utjecaj da okupimo za istim pregovaračkim stolom relevantne regionalne i globalne sile uvijek smo koristili u službi multilateralizma. Na toj ideji počiva rad briselskih konferencija o Siriji, Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, Kvarteta za Libiju i regionalnih sastanaka koje smo organizirali o Afganistanu. Želimo preuzeti svoj dio odgovornosti na temelju suradnje.

To vrijedi za našu regiju, počevši od Balkana, u kojoj naše djelovanje ima golem i jedinstven potencijal, ali i za ostatak svijeta. Kad je riječ o svjetskom miru i sigurnosti, Europska unija postupno je postala nezamjenjiv partner.

U globalnoj strategiji predstavljena je vizija položaja Europe u svijetu, ali u njoj se ujedno poziva na usklađenije vanjsko djelovanje same Unije. Zalagali smo se da nam nastup bude složniji, ne samo zato da bismo imali još čvršću Uniju, nego i da bi naše djelovanje bilo učinkovitije i odlučnije. Proteklih smo godina dodatno uskladili razvojnu i sigurnosnu politiku. Unutarnji i vanjski događaji neraskidivo su povezani i mi smo se tome politički prilagodili. Razvili smo pametnije financijske instrumente, primjerice uzajamne fondove, a države članice EU-a surađuju s Vijećem sigurnosti UN-a na način koji se prije tri godine činio nezamislivim.

Globalna strategija naša je zajednička vodilja u ovim teškim vremenima. Ona je ishod dvogodišnjih zajedničkih rasprava institucija EU-a i država članica, ali i civilnog društva i akademske zajednice. Tijekom tog procesa iskristalizirao se konsenzus o tome što Unija treba, što nam nedostaje i u kojem smjeru trebamo ići.

Napredak je bio moguć samo zahvaljujući snažnoj političkoj volji.Međutim, sve što smo dosad postigli može biti kratkog vijeka ako ta politička volja oslabi u budućnosti. Trebamo konsolidirati rezultate i istražiti nove mogućnosti koje nam se nude. U ovom izvješću predstavljaju se uspjesi i nedostaci te se iznose prijedlozi za moguće buduće mjere.

Odlukom za globalnu strategiju odlučili smo se za jaču Europu. Tu ćemo odluku morati ponovno donositi svaki dan, na svakom koraku našeg puta."

- Federica Mogherini  Kliknite da biste povećali i pročitali izvješće:


Vidi također