De la viziune la acțiune: Strategia globală a UE în practică - după trei ani de la elaborare, privind către viitor

14.06.2019

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Federica Mogherini a prezentat cel de al treilea raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a Strategiei globale a Uniunii Europene, intitulat „Strategia globală a UE în practică - după trei ani de la elaborare, privind către viitor”, care va fi discutat de miniștrii de externe și ai apărării din UE la Consiliul Afaceri Externe din 17 iunie 2019, de la Luxemburg. Raportul analizează progresele obținute în ultimii trei ani de la prezentarea Strategiei globale, în iunie 2016, în cinci domenii prioritare - securitatea Uniunii, reziliența statală și socială la est și la sud, o abordare integrată a conflictelor și a crizelor, ordinile regionale de cooperare și guvernanța mondială pentru secolul 21 - și oferă posibile orientări pentru anii următori.

Cuvânt înainte al Înaltului Reprezentant, Federica Mogherini, la Raportul privind punerea în aplicare a Strategiei globale a UE: „Nu am considerat niciodată Strategia globală ca fiind un exercițiu teoretic. Aceasta a avut întotdeauna menirea de a orienta acțiunile noastre - ceea ce s-a și întâmplat, încă de la prezentarea sa. Acum trei ani descriam lumea ca fiind „complexă și controversată”: eram conștienți de necesitatea de a face Europa mai puternică și mai sigură și de responsabilitatea noastră față de cetățenii europeni și față de parteneri și ne-am dat seama că utilizam numai o mică parte din potențialul nostru colectiv.

Astăzi lumea nu se află într-o situație mai bună decât acum trei ani. Europa este însă percepută din ce în ce mai mult ca un punct de referință mondial. Acest lucru se datorează și faptului că am explorat potențialul nevalorificat al Uniunii noastre – în primul rând, în materie de securitate și apărare. Raportul prezintă drumul pe care l-am parcurs în acești ani, arătând că am îndeplinit multe dintre promisiunile Strategiei globale și că, în unele cazuri, am realizat chiar mai mult decât speram. Uniunea Europeană a Securității și Apărării a făcut primii pași. Statele membre investesc în prezent în proiecte industriale și de cercetare comune, pentru a dezvolta întregul spectru de capabilități de apărare de care avem nevoie pentru securitatea noastră comună. Misiunile noastre internaționale au structuri de comandă mai bune și ne-am angajat să investim mai mult în acțiunile noastre civile. Cooperăm mai mult ca oricând cu partenerii noștri – de la forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite, până la NATO și de la operațiile de pace din Africa, până la ASEAN. Partenerii noștri știu că forța Europei nu constă numai în puterea noastră necoercitivă.

Însă acesta nu este singurul motiv pentru care suntem din ce în ce mai mult un punct de referință mondial. Într-un moment în care Organizația Națiunilor Unite și însăși ideea unei guvernanțe mondiale bazate pe norme se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare, am investit mai mult ca oricând în multilateralism. Am demonstrat acest lucru prin majorarea angajamentelor noastre financiare față de sistemul ONU, de exemplu, ajutând Agenția ONU pentru refugiații palestinieni să iasă din criza financiară, sprijinind agenda de reforme a Secretarului General al ONU și depunând eforturi pentru menținerea acordului nuclear cu Iranul. Dar aceasta nu e totul. Am încercat întotdeauna să construim cadrul multilateral adecvat pentru a soluționa fiecare dintre crizele mondiale: deoarece aceasta este singura modalitate de a găsi soluții sustenabile la problemele cu care ne confruntăm în prezent. Am pus întotdeauna în serviciul multilateralismului puterea noastră de a reuni părțile, încercând să aducem puterile regionale și mondiale relevante la masa negocierilor. Aceasta este ideea pe care se bazează conferințele de la Bruxelles privind Siria, Grupul internațional de contact pentru Venezuela, Cvartetul pentru Libia și reuniunile regionale pe care le-am organizat în Afganistan. Simțim responsabilitatea de a ne îndeplini rolul într-un mod cooperativ.

Acest lucru este cu atât mai valabil în regiunea noastră, începând cu țările din Balcani, unde potențialul pozitiv al angajamentului nostru este imens și fără precedent. Dar este vorba de o realitate și în restul lumii. Uniunea Europeană a devenit un partener indispensabil în promovarea păcii și a securității în întreaga lume.

Strategia globală a prezentat o viziune a locului Europei în lume, dar a și promovat, în esență, o mai mare coerență a acțiunilor externe ale Uniunii. Am susținut necesitatea de a fi mai „integrați”, nu doar ca o modalitate de a progresa către o Uniune cu legături tot mai strânse, ci, în primul rând, pentru ca acțiunile noastre să devină mai eficiente și mai incisive. În acești ani, am realizat progrese în sincronizarea politicilor noastre de dezvoltare și de securitate. Legătura dintre evenimentele interne și cele externe a devenit imposibil de negat, iar politicile noastre au evoluat în consecință. Am creat instrumente financiare mai inteligente, cum ar fi fondurile fiduciare, iar statele membre ale UE colaborează în Consiliul de Securitate al ONU în moduri care păreau imposibile cu doar trei ani în urmă.

Strategia globală a fost busola noastră comună în aceste vremuri dificile. Aceasta a fost rezultatul a doi ani de reflecție colectivă la nivelul instituțiilor și al statelor membre ale UE, la care au participat și societatea civilă și mediul academic. Pe parcursul acestui proces, am ajuns la un nou consens asupra a ceea ce este necesar pentru Uniunea noastră, a ceea ce ne lipsește și a direcției de urmat.

Progresul a fost posibil numai datorită unei puternice voințe politice colective de a avansa.Însă tot ceea ce am realizat s-ar putea dovedi efemer dacă această voință politică va slăbi în viitor. Rezultatele trebuie consolidate, iar noile direcții deschise trebuie explorate în continuare. Prezentul raport evidențiază realizările și lacunele și sugerează opțiuni pentru posibilele acțiuni viitoare.

Prin Strategia globală, am ales calea către o Europă mai puternică. Această alegere va trebui confirmată în fiecare zi, în fiecare etapă a procesului.”

- Federica Mogherini

 

Faceți clic pentru a mări și a citi raportul:

 


Vezi si