Regatul Unit: Declarația Înaltului Reprezentant privind deschiderea delegației UE la Londra

01.02.2020

 

Astăzi, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană și devine o țară terță. Deși regretăm decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea noastră, respectăm pe deplin această alegere și suntem pregătiți să avansăm.

 

Reprezentarea diplomatică a Uniunii Europene de acum înainte va fi asigurată de o delegație a UE, sub autoritatea mea în calitate de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

 

L-am numit pe dl ambasador João Vale de Almeida în calitate de șef al delegației și sunt încredințat că va depune eforturi neobosite pentru a asigura o bună cooperare între Uniunea Europeană și Regatul Unit. Sediul fostei reprezentanțe a Comisiei la Londra va deveni sediul delegației Uniunii Europene. Aceasta intră în funcțiune astăzi.

 

Pe lângă responsabilitățile tradiționale ale unei delegații a UE într-o țară terță, cum ar fi reprezentarea diplomatică a UE, coordonarea cu UE și raportarea, precum și promovarea UE în țara gazdă, delegația UE în Regatul Unit va avea un rol esențial în asigurarea punerii în aplicare a Acordului de retragere a Regatului Unit. Împreună cu ambasadele statelor membre ale UE, aceasta va face, de asemenea, eforturi de sensibilizare cu privire la drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit după Brexit.

 

Regatul Unit va rămâne un partener-cheie pentru Uniunea Europeană. Relația dintre noi se bazează pe valorile și interesele noastre comune care decurg din geografia, istoria și valorile ancorate în patrimoniul nostru european comun.

 

Relația economică, socială și politică dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit nu se va încheia. Suntem și vom rămâne într-o legătură strânsă. Ne dorim să construim un nou parteneriat ambițios în materie de cooperare comercială și economică, de aplicare a legii și justiție penală, de politică externă, de securitate și apărare.

 

Aștept cu interes ceea ce sper că va fi o cooperare foarte strânsă cu prietenii noștri britanici cu privire la provocările noastre comune la nivel regional și mondial.

 

Peter Stano
Lead Spokesperson for Foreign Affairs and Security Policy
+32 (0)460 75 45 53