EU kjemper mot kjønnsbasert diskriminering

1 av 3 kvinner både i EU og globalt har opplevd fysisk eller seksuell vold minst én gang i livet
2 av 10 kvinner i EU har blitt utsatt for fysisk og/eller seksuell vold av en partner eller en venn. 3 av 10 av en slektning eller et familiemedlem.
Den 25. november markerte den internasjonale dagen mot vold mot kvinner. Dette ble markert i hele EU og også her på delegasjonen med fargen oransje. Dagen markerte også starten på 16 dager med aktivisme som har som mål å synliggjøre hvor alvorlig kjønnsbasert vold er. Dagen før, den 24. november lanserte EU-kommisjonen en EU-dekkende hjelpetelefon. Kvinner som har blitt utsatt for vold vil kunne ringe 116 016 i hele EU for å få råd og støtte.

25. november er viktig for EU ettersom EU-kommisjonen har forpliktet seg selv til å forebygge og bekjempe kjønnsbasert vold. Dette et av de langsiktige målene i EUs likestillingsstrategi 2020-2025. Strategien ønsker også å utfordre kjønnsstereotyper; rette kjønnsulikheter på arbeidsmarkedet; oppnå lik deltakelse på tvers av ulike sektorer av økonomien; løse kjønnsforskjeller i lønn og pensjon; tette kjønnsomsorgsgapet og oppnå kjønnsbalanse i beslutningstaking og politikk. Mens strategien fokuserer på handlinger innenfor EU, er den imidlertid også i samsvar med EUs eksterne politikk for likestilling og kvinners myndiggjøring.
EU jobber også aktivt for likestilling og bekjempelse av kjønnsbasert vold med disse følgende tiltakene:
- Den europeiske handlingsplanen for sosiale rettigheter bekrefter EUs forpliktelse til å få slutt på kjønnsbasert vold mot kvinner, inkludert trakassering på grunn av kjønn.
- Kommisjonen gir midler til prosjekter og organisasjoner for å takle kjønnsbasert vold gjennom programmet Citizens, Equality, Rights and Values.
- Den 8. mars 2022 vedtok EU-kommisjonen et forslag til et direktiv for bekjempelse av vold mot kvinner og vold i hjemmet. Forslaget ønsker å sikre at de mest alvorlige formene for vold mot kvinner blir kriminalisert over hele EU. Dette gjelder for eksempel voldtekt, kjønnslemlestelse og kjønnsbasert nettvold, samt nettforfølgelse og deling av intime bilder uten samtykke.
- Den 11. mai 2022 vedtok EU-kommisjonen et forslag til en forordning om forebygging og bekjempelse av seksuelle overgrep mot barn. Det nye forslaget vil pålegge tilbydere plikten om å oppdage, rapportere og fjerne materiale om seksuelle overgrep mot barn på sine tjenester.
- Parallelt jobber Kommisjonen med implementeringen av sin første EU-strategi for ofres rettigheter (2020-2025). Flertallet av ofrene for menneskehandel registrert i EU er kvinner og jenter. EUs juridiske og politiske rammeverk er nedfelt i direktivet mot menneskehandel. I april 2021 presenterte kommisjonen EU-strategien for bekjempelse av menneskehandel (2021-2025), som legger vekt på beskyttelse av ofre i alle stadier, spesielt kvinner, barn og de utsatt for menneskehandel med formål om seksuell utnyttelse.
- Etter 10 år med forhandlinger ble direktivet om kjønnsbalanse i bedriftsstyrer endelig vedtatt 22. november 2022. Direktivet ønsker å forbedre kjønnsbalansen i bedrifters beslutningsposisjoner i EUs største børsnoterte selskaper. Du kan lese mer om det nye direktivet i nettsaken vår her.
Kilde: European Commission