Kommisjonen anerkjenner 13 prosjekter utenfor EU som strategisk viktige for kritiske råvarer

I en ny satsing fastsatt av forordningen om kritiske råmaterialer, som trådte i kraft 23. mai 2024, har Kommisjonen utpekt 13 strategiske prosjekter i tredjeland. Disse prosjektene skal diversifisere tilgangen på kritiske råvarer og bidra til økonomisk vekst både i og utenfor EU. Les mer om de strategiske prosjektene her. 

 

4. juni 2025 annonserte Kommisjonen den første listen over 13 strategiske prosjekter utenfor EU, inkludert oversjøiske land og territorier. De strategiske prosjektene skal diversifisere EUs forsyningslinjer for strategiske råvarer og styrke den økonomiske sikkerheten, samtidig som de fremmer lokal verdiskaping i tredjeland. 

De nye prosjektene kommer i tillegg til listen over 47 strategiske prosjekter i EU, som ble vedtatt 25. mars 2025. Til sammen vil de 60 strategiske prosjektene bidra til å styrke EUs industrielle konkurransevne, særlig innen sektorer som elektromobilitet, fornybar energi, forsvar og luftfart. 

Oversikt over de utvalgte prosjektene

Blant de 13 strategiske prosjektene er syv lokalisert i land som EU har inngått strategiske partnerskap med, om råvare-verdikjeder – og to av disse er norske. De ytterligere seks landene er Canada, Grønland, Kasakhstan, Serbia, Ukraina og Zambia. De resterende prosjektene befinner seg i Brasil, Madagaskar, Malawi, Ny-Caledonia, Sør-Afrika og Storbritannia. 

Ti av prosjektene fokuserer på kritiske råvarer som litium, nikkel, kobolt, mangan og grafitt, som er essensielle for elektriske kjøretøy, batterier og batterilagring. To av prosjektene omhandler sjeldne jordarter, som spiller en nøkkelrolle i produksjonen av høyytelsesmagneter som brukes i vindturbiner eller elektriske motorer. 

Utvelgelsesprosessen 

Prosjektene ble evaluert av uavhengige ekspert for å sikre at de oppfyller kriteriene fastsatt i forordningen om kritiske råvarer, særlig miljømessige, sosiale og styringsstandarder samt teknisk gjennomførbarhet. De måtte også være gjensidig fordelaktige, med gevinster både for EU og det aktuelle tredjelandet samt vise hvordan de vil styrke EUs forsyningssikkerhet, for eksempel ved å inngå avtaksavtaler med europeiske nedstrømsindustrier. 

Fordeler 

De strategiske prosjektene vil motta koordinert støtte fra Kommisjonen, medlemslandene og finansinstitutsjoner i form av tilrettelegging av tilgang til finansiering og kontakt med relevante avtakere. 

Kommisjonen vil også intensivere samarbeidet med de berørte tredjelandene for å sikre utvikling av prosjektene, spesielt gjennom de strategiske partnerskapene om råvare-verdikjeder som allerede er etablert. 

Stéphane Séjourné, visepresident for velstand og industriell energi, uttalte følgende om prosjektene:

«Europa trenger råvarer for å lykkes med våre industrielle og klimamessige ambisjoner. EU trenger stabile, sikre og diversifiserte forsyningskjeder. Etter prosjektene som ble annonsert innad i EU, vil dagens liste over 13 strategiske prosjekter over hele verden bidra til å redusere Europas avhengighet, bidra til vår økonomiske sikkerhet samtidig som den fremmer vekst, arbeidsplasser og eksportmuligheter i de berørte landene.»

Du kan lese hele pressemeldingen her

Vi gratulerer Norge med sine to prosjekter!