Stavanger – Sammen for vår grønne reise

Første stopp ved besøket var Energihovedstadkonferansen, der ambassadøren holdt tale om EUs energiomstilling og samarbeid med Norge, samt sentrale initiativer og bidrag fra Rogaland og Stavanger for vår felles grønne reise. De La Grandville understreket blant annet at «Det handler ikke om hva dere kan gjøre for oss, men hva vi - EU og Norge - kan gjøre sammen» og snakket om at bedrifter og institusjoner fra begge parter må samarbeide og dra nytte av eksisterende midler og strukturer for å bygge motstandsdyktige energiverdikjeder.
Bilde f.v. John Stangeland, Tom Henning Slethei, Nicolas de La Grandville og Gry Isabell Sannes.
Mellom slagene under konferansen hadde ambassadøren samtaler med blant annet Sokndal-ordfører Jonas Andersen Sayed, Sola-ordfører Tom Henning Slethei, og med administrerende direktør av NorSea Group John Stangeland. Dette resulterte i interessante samtaler om råvarers og mineralers rolle i det grønne skiftet, om viktigheten av å bruke kompetansen fra olje- og gassindustrien i og for vår grønne omstilling, og om havvind som et sentral bidrag til vår grønnere fremtid. Essensen i samtalene var samarbeid og hvordan EU og Norge sammen kan jobbe mot dette på en sosialt rettferdig måte som ikke etterlater noen.

Bilde: Ambassadøren besøkte Rosenborg skipsverft.
Etter konferansen besøkte ambassadøren Rosenborg skipsverft der det ble holdt en presentasjon om Flex2Power sin løsning for flytende havvind. Deres vindmøller inkluderer energiproduksjon fra både vind-, sol- og bølge-kraft i én installasjon.

Bilde: Middag med ordførere.
På kvelden var det duket for et hyggelig og lærerikt møte med ordføreren i Stavanger kommune Kari Nessa Nordtun, ordfører i Rogaland fylkeskommune Marianne Chesak, direktør i Stavangerregionens Europakontor Runa Monstad, ordføreren i Gjesdal kommune Frode Fjeldsbø, og næringssjef i Stavanger kommune, Anne Woie.

Bilde: Presentasjon av universitetet i Stavanger.
Neste dag startet i lokalene til Innoasis, Norges nye knutepunkt for urban innovasjon, med presentasjoner om lokale og regionale initiativer. Universitetet i Stavanger snakket om deres nye bachelorgrad i batteri- og energiteknologi. Stavanger har blitt valgt som en av fem byer i EUs initiativ, «New European Bauhus» (NEB), som er et kreativt og tverrfaglig initiativ som kobler det europeiske grønne giv til der vi bor og til opplevelsene våre. Det ble holdt en presentasjon om NEB med informasjon om hvordan Stavanger de neste fire årene skal jobbe med sosial innovasjon for å raskere bli klimanøytrale på en inkluderende, estetisk og bærekraftig måte. Videre hadde det EU-finansierte forsknings- og innovasjonsprosjektet AirMour som støtter bærekraftig luftmobilitet via akuttmedisinske tjenester, presentasjon om deres prosjekt i Stavanger.

Bilde: Verdens første null-utslipps hurtigferge, Medstraum.
Rundt lunsjtider bar veien til havnen for besøk til verdens første null-utslipps hurtigferge, Medstraum. Fergen er en del av TrAM-prosjektet som er et EU-prosjekt finansiert av Horisont 2020. Etter lunsj besøkte delegasjonen FOMO, en moderne møteplass som ofte brukes av gründere og bedrifter innenfor det grønne skiftet og digital omstilling. Her fikk vi interessante presentasjoner av blant annet Horisont Energi, Amina Charging, Beyonder og Desert Control.

Bilde: Sola flyplass.
Slutten av oppholdet i Stavanger ble tilbragt på Sola flyplass som er i prosessen med å omstille seg til en grønnere fremtid med egen strømproduksjon. Flyplassen jobber blant annet med et demo-prosjekt med mål om å legge til rette for utslippsfri og elektrisk luftfart, Elnett21. De har også sin egen solcellepark som skal være med å realisere målet om verdens første kommersielle rute med elektriske fly som skal gå mellom Stavanger og Bergen i 2026. Sola utnytter arealet rundt flyplassen godt og har generelt en mer bærekraftig måte å tenke på, som man ikke nødvendigvis ser hos andre flyplasser. Flyplassen dyrker sine egne tomater, og har blant annet sin egen «Air Bee & Bee» hvor de produserer egen honning.

Bilde: Sola flyplass «Air Bee & Bee».