Page language:
Romanian

Summit-ul Parteneriatului Estic are loc la Bruxelles

15.12.2021

Astăzi, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, se vor întâlni la Bruxelles cu liderii statelor membre ale UE și Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina pentru al șaselea Summit al Parteneriatului Estic. Acesta va confirma importanța Parteneriatului Estic și va oferi o perspectivă strategică pentru o cooperare mai strânsă între UE și partenerii săi estici.

Summitul reprezintă, de asemenea, o ocazie importantă de a semnala solidaritatea dintre UE și regiune, inclusiv în ceea ce privește consecințele pandemiei de COVID-19 asupra domeniului sănătății și socio-economic.

Se preconizează că liderii vor discuta o agendă reînnoită pentru Parteneriatul Estic, axată pe redresare, reziliență și reformă, care va contribui la creșterea rezistenței țărilor partenere și a capacității acestora de a face față provocărilor actuale și viitoare. Acesta va fi susținut de un plan economic și de investiții în valoare de 2,3 miliarde de euro sub formă de granturi, finanțări mixte și garanții, cu un potențial de mobilizare a unor investiții publice și private în valoare de până la 17 miliarde de euro, pentru a stimula crearea de locuri de muncă, creșterea economică și pentru a aduce prosperitate în regiune.

La Summit va participa, de asemenea, Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Josep Borrell.  

O conferință de presă, cu participarea președintei von der Leyen, este prevăzută pentru ora 22:00 Ora Europei Centrale.

Urmăriți în direct pe EbS. Mai multe informații despre Summit sunt disponibile aici și aici.

Peter Stano
Lead Spokesperson for Foreign Affairs and Security Policy
+32 (0)460 75 45 53
Paloma Hall Caballero
Press Officer for Foreign Affairs and Security Policy
+32 (0)2 296 85 60
+32 (0)460 76 85 60