Fjalimi mbi gjendjen në Union - Ndërtimi i botës në të cilën duam të jetojmë: Një Union i Vitalitetit në një Botë të Brishtësisë

16.09.2020

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen sot në fjalimin e saj të parë vjetor mbi gjendjen në Union, tregoi në mënyrë të detajuar rrugën të cilën Bashkimi Evropian duhet të ndjekë për të tejkaluar brishtësinë e krijuar nga kriza e koronavirusit dhe për të ndërtuar një Union të vitalitetit.

Debati mbi Gjendjen në Bashkimin Evropian në vitin 2020 erdhi në një kohë pasigurie me pandeminë e koronavirusit që prek akoma të gjitha aspektet e ekonomive dhe shoqërive evropiane dhe globale. Pandemia në të njëjtën kohë ka treguar brishtësinë e sistemit global dhe rëndësinë e bashkëpunimit për të trajtuar sfidat kolektive: "Për shkak se kjo ështe një krizë globale dhe ne kemi nevojë për të mësuar mësimet globale".

Von der Leyen nënvizoi se Evropa ka mundësinë që vjen një herë në jetë për të bërë ndryshimin e pamjes së saj me NextGenerationEU dhe se Evropa "ka vizionin, planin, investimin" që duhet për ta bërë këtë. Për të mundësuar Evropën që të bëhet e gjelbër, dixhitale dhe më të qëndrueshme, Komisioni Evropian do të përqendrohet në (see here for main initiatives in more detail):

  • Mbrojtja e jetës dhe jetesës në Evropë, shëndetit të qytetarëve tanë dhe stabilitetit të ekonomisë sonë;
  • Përforcimi i themeleve të Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane dhe ngritja e ambicieve tona - Von der Leyen njoftoi gjatë fjalimit të saj, se Komisioni po propozon një rritje të zvogëlimit të emetimeve në 55%;
  • Drejtimi i transformimit dixhital, veçanërisht në të dhënat, teknologjinë dhe infrastrukturën;
  • Shfrytëzimi në maksimum i tregut tonë unik;
  • Vazhdimi i arritjes së përgjigjes globale ndërsa bota pret një vaksinë të arritshme, të përballueshme dhe të sigurt kundër COVID-19;
  • Marrja e një qasjeje të re ndaj migrimit, duke qëndruar syçelë ndaj sundimit të ligjit dhe ndërtimit të një Unioni ku racizmi dhe diskriminimi nuk kanë vend;
  • Përgjigje më kategorike ndaj ngjarjeve globale dhe thellimi i marrëdhënieve tona me fqinjët më të afërt të BE-së dhe partnerët globalë. Lidhur me detyrat e Unionit në nivel global dhe si aktor global, Presidentja Von der Leyen bëri thirrje për revitalizimin dhe reformimin e sistemit shumëpalësh, përfshirë KB, OBT dhe OBSH. “Vetëm me Kombet e Bashkuara të forta, ne mund të gjejmë zgjidhje afatgjata për kriza si Libia ose Siria. Vetëm me një Organizatë të fortë Botërore të Shëndetësisë ne mund të përgatitemi më mirë dhe t'u përgjigjemi pandemive globale ose epidemive - qoftë Korona apo Ebola. Dhe vetëm me një Organizatë të fortë Botërore të Tregtisë ne mund të sigurojmë konkurrencë të ndershme për të gjithë. Por e vërteta është gjithashtu se nevoja për të rigjallëruar dhe reformuar sistemin shumëpalësh nuk ka qenë kurrë kaq urgjente. Sistemi ynë global është rritur në një paralizë zvarritëse. Fuqitë e mëdha ose po tërhiqen nga institucionet ose i marrin peng për interesat e tyre. Asnjëra rrugë nuk do të na çojë askund. Po, ne duam ndryshim. Por ndryshim sipas modelit - jo me Shkatërrimin e sistemit ndërkombëtar.

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1306171673423622144

Dhe kjo është arsyeja pse unë dua që BE-ja të drejtojë reformat e OBT dhe OBSH në mënyrë që ato të jenë të përshtatshme për botën e sotme. Por ne e dimë që reformat shumëpalëshe kërkojnë kohë dhe ndërkohë bota nuk do të ndalet. Pa asnjë dyshim, ekziston një nevojë e qartë që Evropa të marrë pozicione të qarta dhe veprime të shpejta në çështjet globale ".

Presidentja Von der Leyen u zotua të përdorë "forcën diplomatike dhe ndikimin ekonomik të Evropës në ndërmjetësimin e marrëveshjeve që bëjnë një ndryshim" mbi etikën, të drejtat e njeriut dhe çështjet mjedisore dhe se Evropa duhet të jetë gjithmonë "një avokat global për drejtësi".

Von der Leyen trajtoi gjithashtu foli edhe për çështje të ndryshme ndërkombëtare të çështjeve aktuale dhe theksoi se Evropa duhet të thellojë dhe përsosë partneritetin e saj me miqtë dhe aleatët e saj. Nga gjallërimi dhe kultivimi i aleancës transatlantike te forcimi i partneritetit me fqinjët më të afërt të BE-së.

Presidentja kujtoi audiencën e saj se vendimi për të hapur negociatat e pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut ishte vërtet historik dhe se e ardhmja e të gjithë Ballkanit Perëndimor qëndron në BE. Von der Leyen gjithashtu siguroi se "ne do të jemi aty edhe për vendet e Partneritetit Lindor dhe partnerët tanë në fqinjësinë jugore - për të ndihmuar krijimin e vendeve të punës dhe fillimin e ekonomive të tyre.

Për Afrikën, Von der Leyen tha se partneriteti BE-Afrikan është një partneritet i të barabartëve, ku të dyja palët ndajnë mundësitë dhe përgjegjësitë. "Afrika do të jetë një partner kryesor në ndërtimin e botës në të cilën duam të jetojmë - qoftë në aspect të klimës, botës dixhitale apo tregtare," tha ajo.

Lidhur me Turqinë, ajo tha se vendi është dhe do të jetë gjithmonë një fqinj i rëndësishëm. Ajo theksoi se “ndërsa jemi afër së bashku në hartë, distanca mes nesh duket se po rritet. Po, Turqia është në një lagje të trazuar. Dhe po, ajo është nikoqire e miliona refugjatëve, për të cilët ne e mbështesim Turqinë me fonde të konsiderueshme. Por asnjë nga këto nuk është justifikim për përpjekjet për të frikësuar fqinjët e saj. ”

"Marrëdhënia midis Bashkimit Evropian dhe Kinës është njëkohësisht një nga më të rëndësishmet strategjike dhe një nga më sfidueset që kemi", shtjelloi Von der Leyen në lidhje me marrëdhëniet BE-Kinë. “Që nga fillimi unë kam thënë që Kina është një partner negociues, një konkurrencë ekonomike dhe një rival sistemik. Ne kemi interesa të përbashkëta për çështje të tilla si ndryshimi i klimës - dhe Kina ka treguar se është e gatshme të angazhohet përmes një dialogu të nivelit të lartë. Por ne presim që Kina të zbatojë angazhimet e saj nga Marrëveshja e Parisit dhe të udhëheqë me shembullin e saj.

Për situatën në Bjellorusi, ajo nënvizoi se Bashkimi Evropian është në anën e popullit të Bjellorusisë: "Ne të gjithë jemi prekur nga guximi i jashtëzakonshëm i atyre që mblidhen paqësisht në Sheshin e Pavarësisë ose marrin pjesë në marshimin e grave të patrembura. Zgjedhjet që i nxorën në rrugë nuk ishin as të lira dhe as të drejta. Dhe përgjigjja brutale nga qeveria që prej asaj kohe ka qenë e turpshme. Populli i Bjellorusisë duhet të jetë i lirë të vendosë vetë për të ardhmen e tij. "

Presidentja gjithashtu u zotua se Komisioni Evropian do të paraqesë një akt Evropian Magnitsky dhe u kërkoi Shteteve Anëtare të përqafojnë votimin e shumicës së kualifikuar për marrëdhëniet e jashtme "të paktën për zbatimin e të drejtave të njeriut dhe sanksioneve".

Sa i përket qasjes së përgjithshme të Evropës në çështjet ndërkombëtare, Presidentja Von der Leyen bëri thirrje që Evropa "të jetë një avokat global për drejtësi" dhe ajo theksoi se "nëse Evropa do të luajë këtë rol jetik në botë - ajo gjithashtu duhet të krijojë një vitalitet të ri përbrenda."

 


Shiko gjithashtu