RELAȚIILE POLITICE

UE VA SPRIJINI MOLDOVA PE DRUMUL SĂU EUROPEAN, ÎN PARALEL CU CONSOLIDAREA ASOCIERII POLITICE ȘI A INTEGRĂRII ECONOMICE A MOLDOVEI CU UNIUNEA EUROPEANĂ, PENTRU A VALORIFICA ÎNTREGUL POTENȚIAL AL AMBIȚIOSULUI ACORD DE ASOCIERE UE–MOLDOVA.

Perspectiva extinderii

La 3 martie 2022, Republica Moldova și-a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a prezentat avizul privind această cerere. La 23 iunie, Consiliul European a adoptat o decizie istorică: recunoașterea perspectivei europene a Republicii Moldova și acordarea statutului de țară candidată la UE. Consiliul European a invitat Comisia Europeană să prezinte, în cursul anului 2023, un raport privind progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de aderare.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare privind deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. În decembrie 2023, ca urmare a acestei recomandări, liderii Uniunii Europene au decis deschiderea negocierilor de aderare, iar în martie 2024, aceștia au invitat Consiliul să adopte rapid proiectul cadrului de negociere.

La 25 iunie 2024, Uniunea Europeană a organizat prima conferință interguvernamentală cu Republica Moldova, marcând deschiderea oficială a negocierilor de aderare.

La 4 iulie 2025, la Chișinău a avut loc primul Summit UE – Republica Moldova, evidențiind importanța strategică a viitorului Republicii Moldova în cadrul UE.

Comisia Europeană a publicat rapoartele anuale de țară privind Republica Moldova, în cadrul pachetului său regulat de extindere pentru anii 2023 și 2024.

Acordul de asociere

La 27 iunie 2014, Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat un Acord de Asociere ambițios și inovator, care include o Zonă de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC). Acest acord constituie baza pentru o asociere politică mai strânsă și o integrare economică aprofundată, promovând totodată valorile comune și cooperarea consolidată în domenii de interes reciproc.

Acordul facilitează în continuare comerțul prin apropierea treptată a legislației, normelor, procedurilor și standardelor Republicii Moldova de cele ale Uniunii Europene. Acesta a fost aplicat cu titlu provizoriu începând cu 1 septembrie 2014, până la finalizarea procesului de ratificare, care a permis aplicarea integrală a Acordului de asociere de la 1 iulie 2016.

Acordul de Asociere UE – Republica Moldova continuă să reprezinte un motor esențial pentru reforme și pentru alinierea la acquis-ul Uniunii Europene. O Agendă de asociere UE-Moldova actualizată pentru perioada 2021–2027 a fost adoptată la 22 august 2022. Aceasta include priorități stabilite de comun acord privind continuarea implementării Acordului de Asociere și prevede un program ambițios de reforme.

A 9-a reuniune a Consiliului de asociere UE-Moldova a avut loc pe 4 iunie 2025.

Politica externă și de securitate

UE își reafirmă angajamentul de a aprofunda cooperarea cu Moldova în domeniul politicii externe și al securității comune.

În 2024, Moldova a devenit prima țară care a semnat un parteneriat pentru securitate și apărare cu UE. În 2022, a fost lansat dialogul politic și de securitate la nivel înalt UE – Moldova, cu scopul de a consolida cooperarea în cadrul politicii comune de securitate și apărare.

Consultările privind securitatea și apărarea, lansate în 2014 și relansate în 2021, au loc în mod regulat și vizează cooperarea în domenii precum combaterea amenințărilor hibride, securitatea cibernetică, comunicarea strategică, formarea și consolidarea capacităților pentru misiunile PSAC, precum și sprijinul pentru reforma sectorului de securitate.

În aprilie 2023, Misiunea de parteneriat a UE în Moldova (MPUE) a fost înființată pentru a sprijini instituțiile moldovenești în domeniul securității, în vederea consolidării rezilienței împotriva amenințărilor cibernetice și hibride. Mandatul său a fost reînnoit până în 2027.

Din 2021, UE sprijină modernizarea forțelor armate ale Moldovei prin intermediul Instrumentului european pentru pace (IEP). Asistența totală acordată se ridică la aproape 200 de milioane de euro pentru perioada 2021-2025.

Din 2023, UE a instituit un regim de sancțiuni dedicat Moldovei împotriva persoanelor și entităților implicate în acțiuni de destabilizare a țării.

RELAȚIILE ECONOMICE, COMERȚUL ȘI INVESTIȚIILE

UNIUNEA EUROPEANĂ ESTE CEL MAI MARE PARTENER COMERCIAL AL MOLDOVEI, REPREZENTÂND PESTE 50% DIN TOTALUL SCHIMBURILOR COMERCIALE

Planul de creștere

În octombrie 2024, Comisia a propus un Plan de creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, susținut de Mecanismul de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027.

 

Aprobat de Consiliu și Parlament în martie 2025 și semnat de Uniunea Europeană și Republica Moldova la Chișinău, pe 9 mai 2025, acesta reprezintă cel mai amplu pachet de sprijin financiar oferit vreodată de UE Moldovei de la dobândirea independenței. Prin accelerarea reformelor și furnizarea unei asistențe financiare substanțiale, Planul urmărește stimularea economiei moldovenești, impulsionarea procesului de reformă și consolidarea parcursului european al țării. Dacă va fi implementat cu succes, Planul de creștere are potențialul de a dubla dimensiunea economiei Moldovei în următorul deceniu.

Planul de creștere pentru Moldova se bazează pe trei piloni:

Asistență financiară: Furnizarea de fonduri pentru proiecte-cheie, precum:

  • Dezvoltarea infrastructurii (drumuri, poduri, căi ferate)

  • Securitatea energetică (modernizarea liniilor electrice, conectarea la rețeaua Uniunii Europene)

  • Asistența medicală (construirea de spitale noi)

  • Integrarea digitală (extinderea accesului la internet în bandă largă, implementarea zonei „roam like at home”)

  • Finanțarea și sprijinirea întreprinderilor

Accesul la piața unică a UE: consolidarea comerțului și integrarea în domenii precum:

  • Bunuri și lanțuri de aprovizionare

  • Energie și decarbonizare

  • Piața digitală

  • Plăți (SEPA)

Reforme socio-economice: Sprijinirea creșterii economice, a competitivității și a convergenței cu UE prin:

  • Guvernanța economică și reziliență

  • Capital uman și tranziție ecologică

  • Investiții străine și îmbunătățirea mediului de afaceri

Acești piloni urmăresc să stimuleze creșterea economică, să sporească convergența cu UE și să pregătească Moldova pentru aderarea la UE.

 

Comerțul

Relațiile comerciale UE-Moldova sunt determinate de zona de liber schimb instituită prin zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA), parte a Acordului de asociere.

Grație DCFTA, care este în vigoare din 2016, UE este principalul partener comercial al Moldovei. În 2024, UE deținut 54% din totalul comerțului cu bunuri al Moldovei, iar 65,6% din exporturile moldovenești sunt destinate pieței UE.

DCFTA instituie o zonă de liber schimb între UE și Moldova în conformitate cu principiile Organizației Mondiale a Comerțului.

DCFTA permite:

  • Eliminarea taxelor la import pentru majoritatea bunurilor comercializate între UE și Moldova

  • Asigurarea unui acces reciproc larg la comerțul cu servicii pentru ambii parteneri

  • Atât întreprinderile din UE, cât și cele din Moldova pot crea o filială sau o sucursală pe o bază nediscriminatorie. Aceasta înseamnă că, atunci când se înființează o întreprindere, aceasta beneficiază de același tratament ca și întreprinderile naționale de pe piața partenerului.

O parte importantă a DCFTA este alinierea legislației din Moldova privind comerțul la anumite acte legislative ale UE. Scopul adoptării de către Moldova a abordărilor UE în elaborarea politicilor este de a îmbunătăți guvernanța, de a consolida statul de drept și de a oferi mai multe oportunități economice prin extinderea pieței UE pentru bunurile și serviciile moldovenești.

SUSȚINEREA ȘI SOLIDARITATEA UE CU MOLDOVA

Asistența pentru Moldova

UE este cel mai mare furnizor de asistență financiară și tehnică pentru Moldova. Printr-o varietate de programe și instrumente, cum ar fi Instrumentul de Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare - Europa Globală (NDICI-GE), Global Gateway, UE sprijină procesul de dezvoltare și aderare al Moldovei.

Energie 

Ca răspuns la criza energetică și la creșterile de prețuri aferente, UE și Moldova au convenit asupra Strategiei cuprinzătoare pentru independență și reziliență energetică pe o perioadă de doi ani. Obiectivul este de a pune capăt dependenței Moldovei de combustibilii fosili ruși și de a integra pe deplin Moldova în piața energetică a UE. Acest sprijin vine în completarea sprijinului bugetar extins pe care UE l-a acordat sectorului energetic din Moldova începând din 2021. Acest sprijin a subvenționat facturile la gaz și electricitate pentru peste 1,2 milioane de gospodării.

Sistemul financiar

Pe 6 martie 2025, Consiliul European de Plăți (EPC) a dat undă verde Moldovei să adere la Zona unică de plăți în euro (SEPA). Majoritatea băncilor moldovenești fiind deja pregătite, tranzacțiile SEPA pentru aceste bănci vor fi posibile începând cu 5 octombrie 2025, făcând transferurile transfrontaliere mai ieftine pentru familii și aprofundând integrarea Moldovei în sistemul financiar european. Acest lucru va stimula comerțul și investițiile transfrontaliere.

Asistență umanitară

Având în vedere impactul asupra Moldovei cauzat de războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, UE a mobilizat măsuri speciale pentru a sprijini refugiați ucraineni vulnerabili și familii care îi găzduiesc în Moldova, prin asistență umanitară.

LEGĂTURI ÎNTRE POPOARE

De la liberalizarea regimului de vize în 2014, moldovenii au beneficiat de călătorii fără viză în UE, facilitând relațiile de afaceri și între oameni. 

În 2021, o nouă etapă a programului Erasmus+ a fost deschisă studenților moldoveni. De atunci, UE a finanțat aproximativ 4.000 de schimburi Erasmus+ între Moldova și alte țări participante în domeniile educației, formării, tineretului și sportului. 

De la 1 ianuarie 2024, operatorii de telecomunicații din UE și Republica Moldova au convenit asupra reducerii tarifelor de roaming, permițând cetățenilor și întreprinderilor să plătească tarife mai mici pentru apeluri, date și mesaje text între UE și Moldova.

 

MOBILITATEA ȘI CONTACTELE INTERUMANE

Instrumentul politic care contribuie la o Europă mai puternică

Liberalizarea regimului de vize a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014. Regimul de scutire de vize cu Republica Moldova a facilitat călătoriile, afacerile și contactele interumane.  Acesta este un exemplu de progres realizat în ceea ce privește consolidarea mobilității cu țările Parteneriatului Estic.

Moldova și UE cooperează îndeaproape în domeniul securității și migrației, inclusiv în ceea ce privește migrația legală, dezvoltarea și lupta împotriva migrației ilegale. De exemplu, începând cu 2017, Moldova participă la 15 acțiuni în cadrul Parteneriatului de mobilitate, finanțat de DG HOME. Pentru mai multe informații, vezi aici.

Sprijinul UE în domeniul învățământului superior și al formării profesionale este oferit prin intermediul programului Erasmus+. În 2022, au fost obținute următoarele rezultate în ceea ce privește participarea Moldovei: 663 de mobilități acordate pentru studenții și personalul din învățământul superior (în ambele direcții), 3 proiecte de consolidare a capacităților în domeniul învățământului superior, 6 organizații implicate în proiecte selectate în domeniul consolidării capacităților pentru educație și formare profesională și 5 proiecte Jean Monnet. O nouă fază a programului Erasmus+ 2021-2027 continuă oportunitățile de cooperare și mobilitate în domeniul învățământului superior care au fost deschise pentru Moldova în perioada 2014-2020. În plus, 12 organizații din Moldova au beneficiat de participarea lor la acțiunile Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), programul de referință al UE pentru educația doctorală și formarea postdoctorală în cadrul Orizont 2020, în timp ce 9 organizații din Moldova participă deja la proiecte MSCA în cadrul Orizont Europa. În plus, 79 de bursieri moldoveni au fost finanțați pentru a-și desfășura cercetările în statele membre și în țările asociate la Orizont 2020, iar 48 de cercetători din străinătate și-au desfășurat bursele în Moldova.