Page language:
Romanian

Instrumentul European pentru Pace: Consiliul adoptă măsuri de asistență pentru Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Republica Mali

02.12.2021
Brussels

Consiliul a adoptat astăzi un set de decizii care stabilesc patru măsuri de asistență în cadrul Institutului European pentru Pace (IEP) în sprijinul Georgiei, Republicii Moldova, Ucrainei și Republicii Mali.

Aceste măsuri urmăresc să consolideze capacitățile țărilor beneficiare în chestiuni militare și de apărare, cu scopul de a promova reziliența internă. Pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina, UE urmărește, de asemenea, să sporească capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate locale pentru a contribui la misiunile și operațiunile militare ale Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Măsurile sunt ca răspuns la solicitările trimise Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate de către țările implicate.

Toată asistența va fi condiționată de respectarea legislației internaționale relevante, în special a drepturilor internaționale ale omului și a dreptului internațional umanitar, precum și a instrumentelor juridice relevante și a celor mai bune practici bazate pe regulile, standardele și politicile internaționale și ale UE în domeniul furnizării de echipamente pentru forțele armate. Niciuna dintre măsuri nu implică furnizarea de echipamente concepute pentru aplicarea forței letale.

 

GEORGIA

Această măsură de asistență va contribui la consolidarea capacităților Forțelor de Apărare ale Georgiei, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile sale civililor în situații de criză sau de urgență.

În special, va furniza echipamente medicale și de inginerie neletale și bunuri mobile civile.

Această măsură este în valoare de 12,75 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni.

 

REPUBLICA MOLDOVA

Această măsură de asistență va contribui la consolidarea capacităților Serviciului Medical Militar și a Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile respective civililor în situații de criză sau de urgență.

În special, UE va finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și de echipamente de eliminare a munițiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie.

Această măsură este în valoare de 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni.

 

UCRAINA

Această măsură de asistență va spori reziliența generală a Ucrainei și va contribui la consolidarea capacităților forțelor armate ucrainene, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile sale civililor, în situații de criză sau de urgență.

În special, va finanța unități medicale militare, inclusiv spitale de campanie, unități de inginerie, mobilitate și logistică, precum și sprijin în domeniul cibernetic.

Această măsură este în valoare de 31 de milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni.

 

Mali

Împreună cu Misiunea UE de Instruire în Mali, această măsură de asistență va contribui la consolidarea capacităților Forțelor Armate Maliene pentru a le permite să desfășoare operațiuni militare menite să restabilească integritatea teritorială a Mali și să reducă amenințarea reprezentată de grupările teroriste. Acest lucru ar trebui să contribuie la o prezență sporită a serviciilor de stat în zonele îndepărtate și să conducă la o mai bună protecție a civililor.

UE va profesionaliza în continuare Forțele Armate Maliene în trei domenii principale: sprijin pentru Academia de subofițeri din Banankoro; renovarea infrastructurii de instruire în Sévaré Mopti; furnizarea de echipamente unităților sprijinite ale forțelor armate maliene.

UE urmărește cu atenție situația politică din Mali și sprijină îndeaproape poporul malian în promovarea păcii și stabilității în țară. UE intenționează să-și continue cooperarea cu țara, în special atunci când vine vorba de asigurarea securității civililor. Măsura este în valoare de 24 de milioane de euro pe o perioadă de 30 de luni. Măsura de asistență va fi evaluată cu atenție și ar putea fi suspendată dacă nu sunt îndeplinite condițiile pentru buna implementare a acesteia.

 

CONTEXT

Instrumentul european de pace a fost instituit în martie 2021 pentru a finanța acțiunea externă a UE cu implicații militare sau de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. IEP permite, în special, UE să finanțeze acțiuni de consolidare a capacităților statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în domeniul militar și al apărării. În special, IEP permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește chestiunile militare și de apărare.

Consiliul a adoptat deja trei măsuri de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace: o măsură de 130 de milioane de euro în sprijinul Uniunii Africane în iulie și măsuri în sprijinul Bosniei și Herțegovinei și a Mozambicului în valoare de 10 milioane de euro și, respectiv, 40 milioane de euro, în noiembrie 2021.

Instrumentul European pentru pace, pagina de politici 

Instrumentul european pentru pace: Consiliul adoptă o măsură de asistență în valoare de 40 de milioane de euro, comunicat de presă 19 noiembrie 2021

 Misiunea UE de instruire militară în Mali