AB-TÜRKİYE GİRİŞİMİ BİNLERCE KADINA İŞ FIRSATI YARATTI

 

 

Türkiye'nin en az gelişmiş bölgelerinde yaklaşık 10.000 kadının iş olanaklarının ve becerilerinin geliştirmesini sağlayan ve AB'nin 20 milyon Euro desteğiyle uygulanan “Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu Hibe Programı”, 15 Şubat 2012'de Ankara'da düzenlenen bir konferans ile sona erdi.  

Konferansa Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert de katıldı.

Ripert, açılış konuşmasında “nüfusun yarısının göz ardı edilmesi halinde sürdürülebilir ve etkin bir kalkınmanın mümkün olamayacağının” altını çizdi. Büyükelçi Ripert, “bu tür programların kadın istihdamının önünde ciddi engel oluşturan klişeler ve aile içi şiddetle mücadeleye katkıda bulunduğunu ve istihdamı artırdığını” söyledi.

Hibe programı şemsiyesi altında desteklenen 131 proje, katılan kadınlar için beceri eğitimi, iş yönlendirmesi, güçlendirme faaliyetleri ve çocuk bakım kolaylıkları sundu. Projeler, balıkçılık, bakım hizmetleri, turizm, işlenmiş gıda, girişimcilik, enformasyon teknolojileri, bağcılık ve mozaik tasarımı dâhil olmak üzere geniş bir alanda kadınlar için iş olanaklarını artırmayı hedefledi.

Eğitimlerinin ardından yaklaşık 3650 kadının hedef sektörlerde istihdamı sağlandı ve 1630 kadın bireysel olarak ya da kooperatifler oluşturarak kendi işini kurdu.

Projeler, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı rehberliğinde STKlar, eğitim kurumları, mesleki kuruluşlar, sosyal ortaklar ve yerel yetkililer tarafından uygulandı.

Şu ana kadar AB, Türkiye'de cinsiyet eşitliği ve kadın haklarını geliştirmek için, kızların eğitim olanaklarına ve sosyal hizmetlere erişimi, kadına karşı aile içi şiddetle mücadele, politik katılım be uygulanabilir AB yasalarının aktarılması dâhil olmak üzere konunun neredeyse tüm yönlerini kapsayacak şekilde yaklaşık 72 milyon Euro yatırım yaptı.

AB aynı zamanda kadının statüsünün politik bir konu olduğunu ve Türkiye'de öncelik taşıdığını düşünüyor. Cinsiyet eşitliği AB'nin zorunlu bir ilkesi ve AB, kadın haklarını hem Birlik içinde hem dışında geliştirmek ve hayatın tüm alanlarında eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için faaliyetlerde bulunuyor.