AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton Tarafından Suriye’ye İlişkin Cenevre II Konferansı Konusunda Yapılan Açıklama

Montreux, 22 Ocak 2014
"Çok teşekkürler Sn. Genel Sekreter. Bu toplantıyı gerçekleştirdiğiniz için size ve ekibinize teşekkür ediyor, ayrıca başta Lahdar El İbrahimi olmak üzere, bugün burada bulunan insanları bir araya getiren Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Birleşik Devletlere çabalarından dolayı takdirlerimi sunuyorum.
Suriye’de yaşanan olayların yakın tarihte bir benzerinin olmadığının farkındayız. Eşi benzeri görülmemiş vahim bir durum söz konusu, biz biliyoruz ki bu ülkenin kurtarılması tüm Suriye halkının menfaatine olacaktır. Aynı şekilde, bu amaca ulaşılmasına yardımcı olmak da hepimizin menfaatinedir. Bu çatışmaya bir son vermeliyiz. Sonuçta hepimiz Suriye halkı için burada bulunuyoruz ve bugün ve sonrasında sarf edilen her türlü çaba öncelikle Suriye halkının ıstırabını hafifletme amacına odaklanmalıdır.
Siyasi geçiş konusunda uzlaşıya varılmasını sağlamalıyız. Şiddetin sona ermesini ve gıda, su, elektrik ve tıbbi yardıma erişim olmasını temin etmeliyiz. Aynı zamanda, tüm bunları sağlayabilecek olan bu süreci desteklerken ya da desteklemeye çalışırken hayati önem taşıyan bu girişimde hepimizin sorumluluk taşıdığını unutmamalıyız.
Güvenlik Konseyi’nin 2118 sayılı Kararı ile yapılan çağrıya yanıt verilmesi noktasında net bir irade ortaya konulmalıdır. Bu Kararda şöyle denilmektedir; “Haziran 2012 tarihli Cenevre Bildirisini tam olarak uygulamalıyız. Şiddet ve insan hakları istismarlarına son verilmesi ve -Suriye halkının meşru beklentileri doğrultusunda geçişe yol açacak olan- Suriye önderliğindeki bir sürecin kolaylaştırılması için kararlı bir şekilde birlikte çalışmalıyız.”
Sn. Genel Sekreter, Cenevre Bildirisinde belirtilen hedeflere ulaşmanın kolay olmayacağının farkındayız, bununla birlikte tüm tarafların güveni tesis edecek tedbirler üzerinde çalışmaya başlamalarının hakikaten önemli olduğunu düşünüyoruz.
Bu çatışmanın Suriye sınırlarının çok ötesinde etkileri olduğunu görüyoruz. Kendileri de çatışmanın etkilerini hissederken, mültecilere destek olan ve yardım veren ülkelerin muazzam çabalarından ötürü kendilerine takdirlerimi sunarım. Avrupa Birliği olarak mümkün olan her yoldan yardım verme iddiasındayız. Kuveyt'te yapılan İnsani Yardım Konferansı'nda, toplamda 2.6 milyar Avro'ya ulaşan çabaların bir parçası olarak 550 milyon Avro tutarında ilave destek sözü verdik. Bu vesileyle Kuveyt'e bu konferansa ev sahipliği yaptığı için takdirlerimi sunarım. Ancak uluslararası donörlerin de kapasitelerinin sınırlı olduğunun farkındayız.
Uluslararası toplum Kuveyt'e karşı cömertti fakat ihtiyaç duyulan miktarın ancak üçte biri toplanabildi. Siyasi bir çözüm bulunması amacıyla sivil toplumu da desteklemeye yönelik yoğun çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Destek veren ve kapasite geliştirilmesine yardımcı olan Avrupa Birliği'ne Üye Devletler'i de buradan selamlıyorum.
Meslektaşım William Hague belirtti ama ben de yinelemek isterim; sürece kadınları dahil etmek son derece önemlidir. Cenevre'de yaşayan ama bugün burada olmayan Suriyeli kadınlarla görüştüm dün. Her kesimden, ülkenin farklı bölgelerinden, farklı inançlara mensup barış için bir araya gelen bu kadınlar. Bu kadınlar, Genel Sekreter, Suriye için barış sürecinin bir parçası olmalılar. Nasıl barış sağlanacağına ve barışın nasıl sürdürüleceğine dair birçok güzel ve büyük fikirleri var. Bu kadınların geçiş sürecinin de önemli bir parçası olmaları gerekir.
Lahdar El İbrahimi ve sizin Genel Sekreter bu konuda kararlı olduğunuzu biliyorum ama herkese buradan bunun gerçekleşmesini sağlamamız gerektiğini söylüyorum. Bir kez daha Genel Sekreter, bu toplantıyı düzenlediğiniz için size teşekkür ederim. Tüm çabaların sadece bugün değil bütün hafta boyunca ve sonrasında da başarıya ulaşmasını dilerim. Bunun için destek vermeye hazırız.
Teşekkürler."