Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri büyük ilgi gördü

 

 

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından Ankara Kızılırmak Sineması’nda 8-11 Aralık 2011 tarihlerinde ilk kez düzenlenen “Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri” büyük ilgi gördü. Film günleri, 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü vesilesiyle, AB üyesi ülkelerin işbirliğiyle düzenlendi.

3 gün süren Film Günleri’nde gösterilen Türkiye, İspanya, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda ve Portekiz’den 8 filmi yaklaşık 1000 kişi izledi.

 

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi, AB Delegasyonu olarak, bu organizasyonla insan hakları konularının birçok yönünü Avrupa ve Türkiye’deki önde gelen öykücülerinin ve sinema yönetmenlerinin gördüğü ve anlattığı şekliyle paylaşmak istediklerini söyledi. Varadi, AB’nin sadece Türkiye’de değil tüm dünyada insan haklarını savunduğunu ve teşvik ettiğini vurguladı.

 

Film günleri çerçevesinde insan hakları konuların tartışıldığı bir de panel düzenlendi. Moderatörlüğünü film eleştirmeni Alin Taşçıyan’ın yaptığı panele Ermenistan Türkiye Sinema Platformu Türkiye Koordinatörü ve yazar Çiğdem Mater, oyuncu Deniz Türkali ve gazeteci-yazar Fatih Özgüven katıldı.        

 

Panelde, antidemokratik dönemleri “dönemselleştirme ve nostalji etkisi yaratma” yoluyla normalleştiren dönem filmleri ve televizyon dizileri, sinemada maço erkek ve pasif kadın davranış kalıplarının yeniden üretilmesi, mizah yaratmak niyetiyle etnik ve cinsel kimliklerin aşağılayıcı şekilde yansıtılması dahil olmak üzere insan haklarının birçok yönü tartışıldı.

 

Sinemanın sorunların dile getirilebileceği bir platform ya da yanlış kişilerin elindeki bir propaganda aracı olarak hem dost hem düşman olabileceğine dikkat çeken konuşmacılar, her şeye rağmen yeni kuşak sinemacılardan umutlu olduklarını dile getirdiler.

 

AB İnsan Hakları Film Günleri’nde gösterilen filmler şunlar:

 

1.    Even the Rain / Iciar Bollain (İspanya)

2.    İki Dil Bir Bavul / Özgür Doğan & Orhan Eskiköy (Türkiye)

3.    Le Havre / Aki Kaurismaki (Finlandiya, Fransa, Almanya)

4.    Life, Above All / Oliver Schmitz (Almanya, Güney Afrika)

5.    Si può fare / Giulio Manfredonia (İtalya)

6.    Sonbahar / Özcan Alper (Türkiye)

7.    The Silent Army / Jean van de Velde (Hollanda, Fransa)

8.    Trance / Teresa Villaverde (Portekiz)

 

İletişim: Ebru Taşkın, Basın ve İletişim Yöneticisi, ebru.taskin@eeas.europa.eu  , +90 312 459 8700