Avrupa Komisyonu, AB-Kanada ticaret anlaşmasının imzalanmasını ve sürecin tamamlanmasını öneriyor

 

Avrupa Komisyonu- Basın Bildirisi

Strazburg, 5 Temmuz 2016

 

Avrupa Komisyonu bugün, AB ile Kanada arasında CETA (Kapsamlı Ekonomi ve Ticaret Anlaşması) olarak bilinen serbest ticaret anlaşmasının imzalanarak, anlaşmaya ilişkin AB sürecinin tamamlanmasını resmi olarak AB Konseyine teklif etti.



CETA’nın uygulamaya konulmasının ilk gününden itibaren, Avrupa genelinde hem insanların hem de büyük ve küçük işletmelerin fayda sağlaması beklenmektedir. Beklenen faydaların gereksiz gecikmeye mahal vermeden elde edilebilmesi için anlaşmanın süratle imzalanması ve geçici olarak yürürlüğe konulması amacıyla Komisyon CETA’yı ‘karma’ anlaşma şeklinde teklif etme kararı almıştır. Ancak bu durum, AB-Singapur arasında yapılan ticaret anlaşması ile ilgili olarak Avrupa Adalet Divanı tarafından incelenen davada [Komisyon'un] belirtilen hukuki görüşüne halel getirmemektedir. Bu adımla Komisyon, CETA anlaşmasının Ekim ayında gerçekleştirilecek AB-Kanada Zirvesinde imzalanmasına katkıda bulunmaktadır.



Başkan Jean-Claude Juncker konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır: “AB ve Kanada arasındaki ticaret anlaşması bugüne kadar gerçekleştirilen en iyi ve en ilerici ticaret anlaşmamız olacaktır, bu anlaşmanın mümkün olan ilk fırsatta yürürlüğe girmesini arzu ediyorum. Anlaşma bir yandan yurttaşlarımızın iyiliğini için yüksek standartlarımızı desteklerken, öte yandan Avrupalı firmalar için yeni fırsatlar sunmaktadır. Hukuki iddiaları inceleyerek, Hükümet ve Devlet Başkanlarımızı ve ulusal parlamentoları dinledim. Artık harekete geçme zamanı gelmiştir. Burada Avrupa ticaret politikasının güvenilirliği söz konusudur.”



AB’nin Ticaretten sorumlu Komisyon Üyesi ise Cecilia Malmström ise şunları ekledi: “Kanada ile varılan anlaşma Avrupa ticaret politikası için bir dönüm noktasıdır. Bu, Avrupa’nın bugüne kadar gerçekleştireceği en iddialı ticaret anlaşması olarak, Kanada ile olan köklü ilişkilerimizi derinleştirecektir. Bir yandan Avrupa'nın gıda güvenliği, çevre koruma ve insanların işyerindeki hakları gibi alanlardaki yüksek standartlarını tam olarak desteklerken, öte yandan fazlasıyla ihtiyaç duyulan büyüme ve istihdama katkı sağlayacaktır. Zaten ticaret politikamızın amacı da tam olarak budur. Gelinen bu aşamada tüketici, işçi ve girişimcilerin iyiliği için Kanada ile öngörülen bu anlaşmanın imzalanmasını, geçici olarak uygulamaya konulmasını ve anlaşmayla ilgili AB sürecinin süratle tamamlanmasını diliyorum. Avrupa’nın bu anlaşmaya ihtiyacı var. Bu arada, bu tür ticaret anlaşmaları ile ilgili yetki mevzuu yakın gelecekte Avrupa Adalet Divanı tarafından netliğe kavuşturulacaktır. Meseleye salt hukuki açıdan yaklaşıldığında, Komisyon bu anlaşmanın münhasır olarak AB’nin yetki alanı kapsamına girdiğine inanmaktadır. Bununla birlikte, Konsey’deki siyasi durum bellidir, bu çerçevede anlaşmanın ivedilikle imzalanabilmesi için ‘karma’ anlaşma önerme ihtiyacını anlayışla karşılamaktayız."



Konsey’den yeşil ışığı ve Avrupa Parlamentosu’nun da mutabakatını aldıktan sonra, anlaşmayı geçici olarak uygulamaya koymak mümkün olacaktır. Birinci günden itibaren CETA gümrük vergilerinin neredeyse hepsini kaldırarak, AB’li firmaların gümrük vergisi ödemeleri bakımından her yıl yüz milyonlarca avro tasarruf etmesini sağlayacaktır. Bunun sonucu olarak fiyatların düşmesi ve Kanada’dan ithal edilen ürün yelpazesinin artması üzerine Avrupalı tüketiciler doğrudan fayda sağlayacaktır.



Anlaşma ayrıca hizmet sektöründe ticareti arttıracak, yeni piyasalara erişimi sağlayacak ve AB firmalarının dünya lideri olduğu denizcilik hizmetleri, Telekom, mühendislik, çevre hizmetleri ve muhasebe gibi alanlarda Avrupalı hizmet sunucularının daha iyi erişime sahip olmasını mümkün kılacaktır. Hizmet sağlayıcılarının AB ve Kanada arasında seyahat ederek müşterileri ile bağlantı kurmalarını kolaylaştıracaktır. Mimarlık, muhasebecilik ve mühendislik gibi alanlarda mesleki yeterliliklerin tanınmasını kolaylaştırarak bu sektörlerdeki profesyoneller için yeni fırsatların doğmasını sağlayacaktır. Ayrıca AB’li firmaların, BT sistemlerinden yol ve trene uzanan bir dizi alanda -federal, eyalet ve yerel düzey dâhil- Kanada hükümetinin her seviyedeki kamu ihalesine teklif sunmasını mümkün kılacaktır. 



Gümrük vergilerini düşürmenin yanı sıra CETA, özellikle daha küçük firmalar için olmak üzere, AB'li firmaların maliyet azaltmasına yardımcı olacaktır. Bu, elektrikli mallardan oyuncaklara uzanan geniş yelpazede yer alan bir dizi ürüne yönelik "uygunluk değerlendirmesi sertifikalarının" karşılıklı olarak tanınması sayesinde mümkün olacaktır. Örneğin, eğer AB'li bir firma oyuncak ihraç etmek isterse Kanada'da da geçerli olan bir sertifika almak için ürünlerini sadece bir kez Avrupa'da test ettirmesi yeterli olacak, bu şekilde para ve zamandan tasarruf edecektir.



Bunların yanı sıra Kanada, AB yaklaşımını benimseyerek tüm kamu ihalelerini tek bir web sitesinde yayınlama taahhüdünde bulunmuştur. Bu şekilde ilgilenen AB'li firmaların bu tür ihaleler konusunda ihtiyaç duydukları bilgiye erişimi çok daha kolay olacaktır.

CETA sayesinde, Kanadalı ve AB'li işletmeler artık gerçek anlamda eşit koşullarda rekabet edeceklerdir.  



Her iki taraf da ticari menfaat uğruna AB'nin yüksek standartlarından ödün vermeme, onun yerine birlikte çalışarak dünyanın geri kalanını –bilhassa gelişmekte olan ülkeleri- kendi standartlarını yükseltmeye teşvik etme sözü vermiştir.



Sözleşme yokken korumadan faydalanmaları mümkün değilken, Avrupa Coğrafi İşaretine sahip 140'ı aşkın gıda ve içecek ürünü (Avusturya'dan Tiroler Speck'den, Hollanda ve Fransa'da Gouda ve Roquefort peynirine kadar) Kanada piyasalarında yüksek seviyede korumadan faydalanabilecektir. CETA Kanada'da bu isimler altında sadece hakiki ürünlerin satılmasını temin edecektir.



Bunlara ilaveten, CETA yeni bir yatırım mahkemesi sistemi ve yatırımların korunması konusunda geliştirilmiş kurallar sunmaktadır. Bu şekilde bir yandan AB hükümetlerinin kendi yurttaşları menfaatine düzenleme yapma hakkı güvence altına alınırken, öte yandan yatırımlarının korunması suretiyle yabancı yatırımcıların teşvik edilmesi mümkün olacaktır. Yeni sistem yatırım konusundaki ihtilafların da daha adil ve şeffaf bir ortamda çözülmesini sağlamaktadır. Bu açıdan, AB'nin küresel yatırım mahkemesi oluşturulması yönündeki nihai hedefi doğrultusunda da önemli bir basamak oluşturmaktadır.



Konsey tarafından alınan bir karar uyarınca, CETA'nın geçici olarak uygulamaya konulması mümkün olacaktır. Tam olarak yürürlüğe girmesi ise; Avrupa Parlamentosunun onayı ve Konsey kararı ile AB sürecinin ve tüm Üye Devletlerin ilgili ulusal onay prosedürlerinin tamamlanmasına bağlıdır.



Ayrıntılı bilgi için:



Q&A – AB-Kanada Ticaret Anlaşmasına ilişkin Soru ve Cevaplar



Press conference – Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Cecilia Malmström'un Basın Konferansı  



Video : Neden CETA? (Röportajlar ve örnekler)



İndirilebilir video : Komisyon Üyesi, baş AB müzakerecisi ve Avrupalı küçük ve orta ölçekli firmalarla röportajlar



Websitesi – Avrupalı işletmelerin ticarette sağladığı faydaların somut örnekleri ile birlikte.



AB-Kanada Ticaret Anlaşmasına ilişkin her türlü bilgi için: http://ec.europa.eu/ceta