Büyükelçi Ripert’in konuşma metni, "Sivil Düşün" AB Programı Açılış Etkinliği

Sivil Toplum Aracı
"Sivil Düşün" AB Programı
Açılış etkinliği
16/4/2013
- Değerli aktivistler, sayın meslektaşlarım, sevgili dostlar,
- Bildiğiniz üzere, Avrupa Birliği, 2009 tarihli Lizbon Antlaşması'ndan beri, ortak değerlere ve menfaatlere dayanan bir Birlik'tir. Hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları bu değerlerin tam merkezinde yer almakta olup, bu sayede 500 milyonluk bir halk geçmişlerinde hiç olmadığı kadar barış, özgürlük ve refahtan istifade edebilmiştir.
- Tüm vatandaşlar, mevcut mali ve ekonomik güçlüklere rağmen, bu imkanlardan tam olarak yararlanmaya devam edebilmeleri için söz konusu hakların korunması ve desteklenmesi sürecinde şahsen çaba göstermeleri gerektiğinin bilincindedir. Bu çerçevede, Sivil Toplum, toplumlarımızın ve demokrasiye olan ortak bağlılığımızın temel ayaklarından birini oluşturmaktadır.
- Türkiye'nin de aynı şekilde "Kopenhag kriterlerine" bağlı olduğunu bildiğimizden –zira bu kriterler Türkiye'ye aday statüsü tanıma nedenlerinden biridir- bizler, tüm vatandaşların haklarını koruyan ve onların kamu hayatının her alanına aktif katılımına imkan veren tam olgunlaşmış bir demokrasinin geliştirilmesine destek olmak isteriz.
- Bu sebepten dolayı, katılım sürecinde AB -tıpkı diğer aday ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de- sadece hükümet ve bürokrasi ile değil, doğrudan Sivil Toplum ile de çalışmaktadır (Pozitif Gündem).
- Bu durum bunlara karşı olduğumuz anlamına gelmemektedir. Aksine, Türkiye'nin katılım sürecinin başarıya ulaşması için -ulusal ve yerel düzeyde- seçilmişlerin, atanmışların ve sivil toplumun üstlenmeleri gereken rollerin tam olarak bilincindeyiz. Bu unsurların tamamının katılımı ve işbirliği sağlanmadığı takdirde, ciddi bir yavaşlama riski ile karşılaşabiliriz.
* * *
- Bu nedenle, sizleri bugün evimizde, yani AB Delegasyonu'nda, ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyorum. Sizleri burada görmek bizim için her zaman bir zevktir. Ayrıca, bugün Ankara'da bizlere katılamayan ancak internetten canlı yayın yoluyla bizleri izleyenleri de selamlamak istiyorum.
- Bugün, AB ve Türkiye'deki Sivil Toplum yeni bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculukta, hep beraber, ortak düşlerimizi gerçekleştirmeyi umut ediyoruz. Geçmişteki işbirliğimizin ve kazanımlarının öneminin farkında olmakla birlikte, AB'nin yeni Sivil toplum programı "Sivil Düşün" ile yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz.
- Bir kaç yıl önce başlayan bu süreç kapsamında, AB, Türkiye'deki Sivil Toplumla TANIŞMA, KATILMA, TANITIM ve DESTEK ALMA faaliyetlerinde bulunmaya çalıştı. Bu, AB çalışanları ve çeşitli Sivil toplum aktörleri arasında kurulan kalıcı ve doğrudan diyalogla ve ayrıca ülke çapında neredeyse her sektörde faaliyet gösteren pek çok örgütün desteklendiği daha geleneksel projeler yoluyla yapıldı.
- Ancak, artık, yeni bir program için zamanın geldiğine inandık. "Sivil Düşün" aktif bireylerin, gönüllülerin ve STÖ'lerin katkılarıyla hazırlandı, bir başka deyişle, sizlerin katkısıyla, sizlerle birlikte hazırlandı. Sonuç olarak, yeni program bugüne dek karşılaştıklarınızdan çok farklı.
- "Düşün" kelimesi içinde hem "düşü" hem de "düşünmeyi" barındırıyor. Dolayısıyla, "Sivil Düşün" sizleri hem düşünmeye hem de düşlemeye davet eden bir program. Faydalanıcıların geçmişte geleneksel programlarımız kapsamında yapamadıkları faaliyetleri yürütmelerine imkan vermek amacıyla, program mümkün olduğunca esnek olacaktır.
- Bu yalnızca Türkiye’deki AB çalışanlarının değil aynı zamanda, genişleme sürecindeki diğer ülkelerde de benzer bir süreci destekleyen Brüksel’deki arkadaşlarımızın da isteğidir. Bize Türkiye’de önemli destek verdiler ve bu önemli anı sizlerle ve bizimle paylaşmak üzere bugün aramızda bulunuyorlar.
* * *
- Peki Sivil Düşün’ün farkı ne? Gerçekten yaratıcı bir program mı? Tek bir cümleyle tanımlamam gerekirse herşeyden önce “Sivil Düşün” düşlerinizi gerçeğe dönüştürmek için kullanabileceğiniz bir araç.
- Türkiye’den ve diğer ülkelerden aktivistlerle fikir alışverişi yapabilmek üzere kadın haklarına ilişkin bir konferansa mı katılmak istiyorsunuz? Tanışın;
- Örgütünüzün engellilerin haklarını desteklemek için bir web sitesine mi ihtiyacı var? Destek alın;
- Çocuk hakları alanında elde ettiğiniz inanılmaz kazanımları paylaşmak mı istiyorsunuz? Tanıtın;
- Çalışmalarınızı güçlendirmek için diğer LGBT STÖ’leriyle yakın işbirliği mi yapmanız gerekiyor? Katılın.
- "Sivil Düşün" kısa vadede küçük çaplı acil ihtiyaçları karşılayarak uzun vadede ise ortaklıklar, platformlar ve ağları bir araya getirerek, yukarıda saydıklarımın hepsini gerçekleştirmenizde sizlere somut biçimde yardımcı olabilir. “Sivil Düşün” açık bir şekilde geleneksel proje yaklaşımından uzaklaşıyor. Öyleyse sizler de durmayın, haydi "SİVİL DÜŞÜNÜN"! İhtiyaçlarınıza göre şekillendirin programı.
- Programın nasıl uygulanacağına dair ayrıntılara girmeyeceğim burada. Zira bu akşam aramızda “Sivil Düşün”ü anlatmamıza yardımcı olacak önemli sanatçılar bulunuyor. Sizleri muhtemelen şaşırtacaklar hatta sınırları bile zorlayabilirler ama burada amaç sizlerle işbirliğimize yenilikler getirme konusundaki istekliliğimizi sizlere gösterebilmek.
- Daha fazlasını öğrenmek isterseniz de "Sivil Düşün" Ekibi, AB Delegasyonu’ndaki teknik uzmanlar ve çalışma arkadaşlarımız sizleri dinlemeye ve sizlere yardımcı olmaya her zaman hazır olacaklar.
- Son olarak şunu söylemek istiyorum; bugün burada bulunamayanlara yeni programı anlatmamıza yardımcı olacağınıza inanıyoruz. Lütfen herkese anlatın, kulaktan kulağa yayılsın, ayrıca “Sivil Düşün”ü twitter’da tweetleyin, facebook’ta “Beğenin”, Youtube’da “Paylaşın.”
- Bugün bizlerle birlikte olduğunuz için hepinize tekrar teşekkür ederim. Şimdi gösterilerin tadını çıkarma zamanı, iyi eğlenceler!