İdam Cezasına karşı Avrupa ve Dünya Günü münasebetiyle Avrupa Birliği’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri tarafından yapılan Ortak Açıklama

 

 

İdam Cezasına karşı Avrupa ve Dünya Günü münasebetiyle Avrupa Birliği’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri tarafından yapılan Ortak Açıklama

 

 

10 Ekim 2014

''İdam Cezasına karşı Avrupa ve Dünya Günü olan bugün Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi, her halükarda ve her ne koşul altında olursa olsun idam cezasına yönelik sergiledikleri kuvvetli ve mutlak muhalif tavrı ve bu cezanın dünya çapında kaldırılmasına yönelik taşıdıkları kararlılığı bir kez daha teyit eder. Bazı ülkelerde yüksek sayıda ölüm cezasıyla neticelenen toplu yargılanmalar; ölüm cezasının kullanım kapsamına ilişkin yasal mevzuatın genişletilmesi veya yıllar geçtikten sonra infazların yeniden başlatılması gibi kötü yöndeki gelişmelerden derin bir endişe duyuyoruz.

Geride bıraktığımız 17 yıl içinde, Üye Devletlerimizin hiçbirinde infaz gerçekleştirilmemiştir. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi, Birliğe üye devletlerin tümünün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6ncı ve 13üncü protokollerini onamış olmasından memnuniyet duymakta olup bunu gerçekleştirmemiş olan diğer tüm Avrupa devletlerini de, ölüm cezasının kaldırılmasını amaçlayan bu araçları imzalayıp onamaya çağırır.

Bu tür cezayı uygulayan tek Avrupa ülkesi olan Beyaz Rusya tarafından kısa bir süre önce gerçekleştirilen infazlardan derin bir üzüntü duyan Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi bu ülkeye, kuvvetle 2013’te ölüm cezasına çarptırılmış olan son iki kişinin bu cezalarını hafifletme ve ölüm cezasının kaldırılmasına yönelik ilk adım olarak, infazlara yönelik bir moratoryum getirme çağrısında bulunur.

Her iki kuruluş da İdam Cezasının Kaldırılmasına ilişkin İnsan ve Halkların Hakları Afrika Sözleşmesine Ek Protokolün kabul edilmesi yönünde Afrika Birliği tarafından yakın zamanda atılan adımları memnuniyetle karşılar. Ayrıca idam cezasının kaldırılmasını amaçlayan, 15 Aralık 1989 tarihli Uluslararası Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesine İkinci İhtiyari Protokol'ün kısa süre önce onaylanmasıyla Taraf Devlet sayısının seksen bire yükselmesinden de memnuniyet duymaktadır. İki kuruluş da, henüz onaylamamış tüm Devletlerin 2014 yılında 25. yıldönümü münasebetiyle bu protokolü onaylamalarını teşvik eder.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletlere üye tüm Devletleri, BM Genel Kurulu'nun Aralık 2014 tarihinde yapılacak 69. oturumunda oylamaya sunulacak olan, idam cezasının uygulanmasına ilişkin moratoryum Kararını desteklemeye davet eder."