Jean Monnet Burs Programı
İkinci Ödül Töreni, Ankara, 10 Aralık 2007
- Bu akşam burada Jean Monnet Burs Programı’nın ikinci ödül töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz.
- Törenimizi Türkiye’nin en etkileyici müzelerinden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesinin bu eşsiz ortamında gerçekleştiriyoruz.
- Bu bir rastlantı değil çünkü Jean Monnet Burs Programı, bu ülkenin ve Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceğine yaptığımız en önemli ortak yatırımlardan biridir. Bu müze aynı zamanda Avrupa medeniyetinin Anadolu’ya neler borçlu olduğunu da en güzel ve dokunaklı şekliyle ortaya koymaktadır.
- Jean Monnet Burs Programı yeni mezun gençler de dahil olmak üzere Türk halkına, AB ülkelerindeki bir üniversite ya da araştırma merkezinde yüksek lisans yapma imkanı sağlamaktadır. 1989 yılından bu yana 900’ün üzerinde kamu çalışanı, üniversiteden yeni mezun olmuş genç ve özel sektör çalışanı Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine ilişkin yeni bilgi ve beceri kazanmak üzere Jean Monnet bursundan faydalanmıştır.
- 18 yıl oldukça uzun bir zamandır. Bu nedenle, bugün bazıları aramızda bulunan, Jean Monnet burslarından yararlanmış ilk neslin temsilcilerinin bugün karar alma pozisyonlarında yer alması hiç de şaşırtıcı değildir. Bu arkadaşlarımız artık kamu sektöründe AB ile ilişkileri yürütmekte, araştırmalar yapmakta, üniversitelerde AB’ye ilişkin konularda dersler vermekte ve Türkiye’deki özel sektörün büyümesinde kilit rol oynamaktadırlar.
- Bu akşam, burs almaya hak kazanmış yaklaşık 200 kişiye Program Sertifikasını veriyoruz. Aranızdan bir kaç kişiyi seçmeye kalkmak haksızlık olacaktır. Öte yandan üstün başarı kazananlardan bir kaç örnek vermeden edemeyeceğim:
- Bitlis Vali Yardımcısı Rifat ALTAN bu akşam aramızda bulunuyor. Kendisi Boğaziçi Üniversitesi ve Nottingham Üniversitesi’nin ardından Brüksel Free Universitesinde eğitim gördü. Üllkenin güneydoğusunda önemli bir pozisyonda görev yapmaktadır .
- Emine Güher ÇELTEK Ankara’da ODTÜ’den Eskişehir’de de Anadolu Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Birmingham Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği Bölümüne gitti. Kendisi şu an Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda gıda güvenliği ve gıda mevzuatı konusunda uzman.
- Dışişleri Bakanlığı’ndan Kerim Sercan EVCIN Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Leuven’de (Belçika) Katolik Üniversitesine gitti. Kendisinin Bakanlıkta bir takım AB ülkeleriyle ilgileniyor olması şaşırtıcı olmamalı.
- Nilgün ARISAN ERALP önce ODTÜ sonra Leicester Üniversitesi’nden mezun oldu, ardından Jean Monnet Bursu ile London School of Economics’e gitti. Kendisi şu an, tahmin edeceğiniz üzere, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği’nde Müdür ve katılımın ekonomik unsurları üzerinde uzmanlaşıyor.
- Bu kısa liste katılıma giden yolda, AB-Türkiye arasında güçlü ve kalıcı ilişkilerin geliştirilmesi açısından Jean Monnet Programının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.
- Jean Monnet bursundan faydalanan kişilerin Türkiye-AB arasındaki bağların güçlendirilmesi sürecinde etkin bir rol oynayacaklarına inanıyorum. Uzmanlığınızı ve bilginizi paylaşarak katılım sürecine katkıda bulunabilir, böylece bir fark yaratabilirsiniz çünkü artık konuları hem Türkiye hem de AB perspektifi ile görme yeteneğine sahipsiniz.
- Ayrıca, Jean Monnet bursundan faydalanan kişilerin AB üniversitesindeki eski dostlarıyla bağlantılarını koparmamaları önemlidir. Katılım sürecinde aşmamız gereken bazı bilgi eksiklikleri ve önyargılar var, bu kaçınılmaz olarak zor ve uzun olan girişimde kişisel bağlar eşsiz bir katkı sağlayacaktır.
- Ben yetkililere kısa bir mesaj vermek istiyorum, aslında aynı mesajı geçen yıl da vurgulamıştım; kamu sektörünü Jean Monnet Burs Programına katılımlarını güçlendirme konusunda teşvik etmek isterim. Sonuçta, program öncelikle kamu çalışanlarını hedefliyor. Amacı AB’ne katılım sürecinde uzmanlaşmış bir dizi kalifiye kamu personelinin eğitimini kolaylaştırmak.
- Ben bu gece burada toplanan ve Jean Monnet Bursundan faydalanan herkesi en içten şekilde tebrik ediyor ve kendilerine profesyonel kariyerlerinde başarılar diliyorum.