Komisyon İzlanda’nın katılım hedefine ilişkin görüş bildirdi
İzlanda’nın Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunun ardından Avrupa Komisyonu 24 Şubat’ta bu ülkeyle katılım müzakerelerinin başlatılmasını tavsiye eden görüşünü bildirdi. Komisyon görüşünde İzlanda’nın demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı gibi Avrupa’nın ortak değerlerine bağlılığını vurguladı. Komisyon ayrıca katılım sürecinde yaşanabilecek zorluklara da işaret etti. Komisyon’un görüş bildirmesinin ardından artık İzlanda’yla katılım müzakereleri başlatılması konusundaki kararı Avrupa Birliği Konseyi verecek.
Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komisyon Üyesi Stefan Füle konuyla ilgili şunları söyledi; "Katılım sürecinde önemli bir adım olan görüş bildirme aşaması İzlanda’ya AB üyesi olma yolundaki çabalarında yol gösterici olacaktır. Komisyon görüşünde altı çizilen zorluklarla mücadelede İzlanda’nın kararlılıkla hareket edeceğine inanıyorum.”
AB’ye üye olmak için başvuruda bulunan ülkenin, 1993 yılında Avrupa Konseyi tarafından Kopenhag’da ortaya konulan siyasi ve ekonomik kriterleri yerine getirmesi ve “müktesebat” adı verilen AB hukukunu oluşturan mevzuatın tümünü benimsemesi gereklidir. Avrupa Ekonomik Alanı (EEA)’na katılarak İzlanda müktesebatın önemli bir bölümünü benimsemiş oldu. AEA'nın bir üyesi olan İzlanda, 15 yıldan uzun bir süredir tek pazarda yer almaktadır. Komisyon tarafından hazırlanan rapor, AB hukukuyla tam uyumu sağlamak üzere İzlanda'nın özellikle hangi alanlarda ciddi adımlar atması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu alanlar arasında balıkçılık, tarım ve kırsal kalkınma, çevre, sermayenin serbest dolaşımı ile mali hizmetler yer almaktadır.
İzlanda AB üyeliği için başvurusunu 17 Temmuz 2009 tarihinde Konsey'e sundu. Konsey de 27 Temmuz günü, başvuruyla ilgili olarak Komisyon'dan görüş bildirmesini istedi. Bunun üzerine Komisyon, görüşüne temel teşkil etmek üzere AB politikalarını kapsayan 350 sayfalık bir anketi İzlanda mercilerine iletti. İzlanda tarafından sunulan eksiksiz ve ayrıntılı cevaplar ile AB üyesi devletlerden, uluslararası örgütlerden, yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarından sağlanan ek bilgiler doğrultusunda Komisyon, İzlanda'nın mevcut durumuna ve orta vadeli beklentilerine ilişkin kapsamlı bir analitik çalışma kaleme aldı.
İzlanda'nın katılım başvurusu ekonomik kriz döneminde yapılıyor. Bundan önceki katılım süreçlerinden edinilen deneyimler, AB'ye üyelik perspektifinin ve bu süreçte gerçekleştirilen reformların mali piyasalar üzerinde istikrar yaratan bir etkisi olduğunu göstermektedir. İzlanda'nın başvurusu, ekonomik ve siyasi istikrarın geliştirilmesinde Birliğin üstlendiği rolün de altını çizmektedir.
İrtibat: Angela Filote , tel. +32 498951968