Suriyeli mülteciler krizi karşısında atılan adımların değerlendirilmesi amacıyla Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Türkiye'yi ziyaret ediyor

08-02-2016
Türkiye mülteci krizinde kritik bir rol üstleniyor. 2.5 milyonu aşkın Suriyeliyi ağırlamasının yanısıra geçen yıl AB'ye ulaşan bir milyon mültecinin de büyük bir kısmı Türkiye'den geçerek bu ülkelere ulaştı. Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Türkiye'ye 3 milyar Avro tutarında mülteci aracının aktarılacağı sözünün yerine getirilmesi çağrısında bulunuyor. AB kriz ile mücadele etmek için en iyi yaklaşımı belirlemeye çalışırken, Sivil Haklar ve Bütçe Komisyonlarından iki heyet durumu yerinde değerlendirmek üzere Türkiye'ye geliyor.
Suriye'deki çatışma, II. Dünya Savaşından bu yana dünyanın şahit olduğu en büyük insani felakete dönüşmüştür. Yaklaşık beş yıl süren çatışmalar sonucu 6.5 milyon insan yerinden edilmiş 4.6 milyon kişi de komşu ülkelere kaçmak zorunda bırakılmıştır. 35,000 kişi ise son günlerde Suriye'nin en büyük kenti Halep'ten kaçmış olduğu düşünülüyor ve çatışmadan zarar görenler için kısa ya da orta vadede çözüme dair bir umut ışığı görünmemekte.
Türkiye'deki mülteciler
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre Aralık 2015 sonu itibariyle ağırlamakta olduğu 2.5 milyonun üzerinde kayıtlı Suriyeli mülteciyle, Türkiye dünyada en büyük mülteci nüfusuna sahip ülke konumundadır.
Türkiye'deki mültecilerin kabaca %90'ı kampların dışında yaşamakta olup Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasının çocuk olduğu tahmin edilmektedir. En zor durumdakilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için AB, Türkiye'deki resmi makamlarla, BM kurumlarıyla ve diğer kuruluşlarla yakın şekilde çalışmaktadır.
Suriye'de devam etmekte olan çatışmalar nedeniyle Türkiye mülteciler için geçiş güzergahı haline gelmiştir. Geçen yıl çoğu Suriyelilerden oluşan 850,000'in üzerinde kişi deniz yoluyla, Türkiye'den Yunanistan'a ulaşmıştır. 3 Şubat 2016 tarihinde AB ülkeleri, mülteciler ve ev sahibi toplumların ihtiyaçlarının karşılanmasında Türkiye'ye destek olmak üzere 3 milyar Avro tutarında AB fonu aktarılması hususunda mutabık kalmıştır.
Sivil haklar komisyonu
Fransız S&D grubu üyesi Parlamento Başkan Yardımcısı Sylvie Guillaume, bu hafta sivil haklar komisyonundan bir heyetin Türkiye ziyaretine başkanlık ediyor.
Ziyaret öncesi konuşan Guillaume şunları söyledi: "Bu ziyaretin başlıca amacı daha doğru adımlar atabilmek için Türkiye'yi daha iyi anlamaktır."
Heyet durumu yerinde değerlendirmek amacıyla mülteci destek projelerini ziyaret ederek STKlar ve diğer ortaklarla görüşmeler yapacak. "Görüşmelerde ele alınacak konuların uzunca bir listesi var; mültecilerin korunması, kabulü, yeniden yerleştirilmeleri, sınır yönetimi, geri kabul, vize serbestîsi, kaçakçılarla mücadele ve diğer konular" diyen Guillaume, şunları ekledi,
"Bu ziyaretin sonunda öncelikli meselelere ilişkin genel bir fikir sahibi olarak mülteci akını karşısında en uygun teklifleri sunabilecek duruma gelebileceğimizi, daha önemlisi AB-Türkiye ortaklığında ilerleme kaydedebileceğimizi umuyorum".
Bütçe komisyonu
Bütçe komisyonundan bir heyet de Türkiye'deki resmi makamlarla AB fonlarının kullanımına ilişkin görüşmelerde bulunmak ve Suriye ve Iraklı mültecilere yönelik AB'nin destek tedbirlerini araştırmak üzere bu hafta Türkiye'de olacak. Ziyaret kapsamında bir mülteci kampına da gidilecek.
Ziyaret öncesi konuşan Fransız ALDE grubu üyesi, bütçe komisyonu başkanı Jean Arthuis, şunları söyledi: "Başlıca paydaşları dinlemek, AB bütçesinden eş-finansman sağlanan projelerin nasıl uygulandığını incelemek ve etkilerini değerlendirmek üzere Türkiye'ye gidiyoruz. Bu krize, BM kuruluşları, Üye Devletler, STKlar ve şüphesiz Türkiye'deki resmi makamlarla işbirliği içerisinde iddialı ve koordineli bir karşılık verilmesi gerekmektedir."