Terörle mücadele konusunda AB Konseyi ve Üye Devletler toplantısında alınan kararlar

20/11/2015 | 15:15
1. 13 Kasım 2015 günü Paris’te meydana gelen alçak terörist saldırılar karşısında dehşet duyan Konsey, saldırının kurbanlarına, aile ve dostlarına en derin taziyelerini ifade ederken Fransa halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurgular ve Fransız makamlarınca atılan cesur ve kararlı adımları takdirle karşılar. Bu saldırılar Avrupa’nın özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü değerlerine birer saldırıdır. AB böylesi büyük bir terör saldırısıyla ilk kez karşı karşıya kalmıyor ve önemli tedbirler karara bağlanmış bulunuyor.
Konsey terörle mücadele konusunda, başta aşağıda sıralanan önlemler olmak üzere, Avrupa Konseyi üyelerince 12 Şubat 2015 tarihinde yayımlanmış olan açıklama kapsamındaki tüm alanlarda uygulamanın hızlandırılmasının önemini vurgular.
PNR
2. Konsey, 2015 yılı sona ermeden önce, iddialı bir AB PNR’ına son halinin verilmesi hususunun aciliyetini ve önceliğini bir kez daha vurgular. Bu düzenleme, iç hat uçuşlarını kapsamalı; PNR verilerinin gizlenmeden muhafaza edileceği yeterli bir süre öngörmeli ve ulus-aşırı suçlarla sınırlandırılmamalıdır.
Ateşli silahlar
3. Konsey:
a) 18 Kasım 2015 tarihli, ortak deaktivasyon standartları Uygulama Tüzüğünün kabulünü memnuniyetle karşılar.
b) Gecikmeye mahal verilmeksizin ilgili çalışmaların başlatılacağı mevcut Ateşli Silahlar Direktifinin gözden geçirilmesi konulu teklif üzerinde, Komisyon tarafından 18 Kasım 2015 tarihinde yapılan sunumu memnuniyetle karşılar.
c) Başta Ateşli Silahlar Operasyonel Eylem Planı olmak üzere, ağır ve örgütlü suçlarla ilgili AB Politika Döngüsü kapsamında Europol aracılığıyla operasyonel işbirliğini arttırmaya kararlıdır. Sorundan etkilenen tüm üye devletleri 2015 sonuna değin bu çabaların bir parçası olmaya davet eder.
d) Diğerlerinin yanı sıra Batı Balkanlar terörle mücadele inisiyatifi gibi bölgesel operasyonel platformların kullanılması yoluyla, ateşli silah kaçakçılığının tespiti ve bölgedeki ülkelerle işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla, dış sınır kontrollerinin arttırılmasında Batı Balkanlarla komşu üye devletlere yardımcı olmaları için Frontex ve Europol’e çağrıda bulunur.
Dış sınırlarda kontrollerin kuvvetlendirilmesi
4. Üye Devletler aşağıdakileri taahhüt eder:
a) dış sınırlarda gerekli olan sistematik ve koordineli kontrolleri serbest dolaşımdan yararlanan bireyleri de kapsayacak şekilde derhal uygulamaya sokmak;
b) Komisyon tarafından 2015 yılı sona ermeden tespit edilerek bildirilecek acil ihtiyaçlar ve olası çözümler temelinde, Schengen Üye Devletlerinin sınır kontrol sistemlerinin Mart 2016’ya kadar iyileştirilmesi (tüm dış sınır geçiş noktalarında, ilgili Interpol veri tabanlarına elektronik erişim, seyahat belgelerinin otomatik taranması);
c) süregelen göç krizi bağlamında, göçmen ya da uluslararası koruma başvuru sahibi olarak Schengen bölgesine yasa dışı yollardan giren üçüncü ülke vatandaşlarını, parmak izlerini de alarak, sistematik bir şekilde kayıt altına almak; Frontex ve Europol’ün ddesteğiyle SIS II, Interpol, VIS ve ulusal polis veri tabanları başta olmak üzere ilgili veri tabanlarını kullanarak sistematik kontrollerde bulunmak; sıcak noktaların ilgili teknolojiyle donatılmasını sağlamak. Başta ikincil güvenlik kontrollerini güçlendirerek, tarama sürecini desteklemek amacıyla Europol, sıcak noktalarda misafir memur görevlendirecektir.
d) sistematik tarama ve güvenlik kontrollerinin yapılması amacıyla, gerektiğinde RABITleri (çevik sınır müdahale ekipleri) ve polis memurlarını devreye sokarak, dış etkiye en fazla maruz kalan dış sınırlarda kontrolleri güçlendirmek.
5. Konsey 9 Kasım 2015 tarihli kararlarını yineler ve aşağıdakiler doğrultusunda Komisyona çağrıda bulunur:
a) Akıllı Sınırlar konulu tekliflerini de güncellerken, hareket [özgürlüğündeki] akıcılığa zarar vermemek üzere varolan tüm teknik çözümlerden de faydalanarak, biyometrik bilgilerin Schengen alanının dış sınırlarındaki ilgili veri tabanlarına dayanarak doğrulanması da dahil olmak üzere, AB vatandaşlarına yönelik sistematik kontroller yapılmasını sağlayacak Schengen Sınır Kanunu üzerinde de hedefi belli revizyon önerisi sunmak;
b) Frontex’in terörle ve örgütlü suçlarla mücadelesine ve ilgili veri tabanlarına erişimine katkıda bulunmak amacıyla, Frontex Tüzüğünün güncellemesine yönelik teklifinde [bu hedefe dönük] güçlü bir yasal zemin oluşturmak.
6. Frontex:
a) 2015 yılı sona ermeden önce terörle mücadeleye katkı sağlayacak ve CRI-Ortak Risk Göstergelerinin koordineli bir şekilde uygulanmasına destek verecek.
b) yabancı terörist savaşçıların şüpheli seyahatlerinin ve ateşli silah kaçakçılığının daha iyi tespit edilebilmesi amacıyla, Üye Devletlere dış sınırlarındaki kontrolleri sıkılaştırmaları için Europol ile işbirliği yaparak yardımcı olacak.
c) başta sıcak noktalarla ilgili olarak Europol ve Eurojust ile yakın işbirliği yapmak ve kişisel verilerin paylaşılmasına dair işbirliği anlaşması temelinde, Europol ile veri alışverişinde bulunmak. Frontex ve Europol’ün 1 Ocak 2016 itibariyle veri paylaşımı yapabilmesini teminen, bu anlaşma gecikmeye mahal verilmeksizin yapılmalıdır.
Bilgi paylaşımı
7. Konsey, kolluk işbirliğini hızlandırılmasını karara bağladı:
a) Üye Devletler ulusal makamlarının, şüpheli yabancı terör savaşçılarına ilişkin verileri başta 36.3üncü madde uyarınca olmak üzere, SIS II’ye sistematik olarak girmelerini sağlayacak; SIS’in kullanımına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapacak ve eğitimler verecek; yabancı savaşçılara ilişkin SIS II verilerinin kullanımıyla ilgili olarak, ortak bir yaklaşım tespit edecektir.
b) Üye Devletler, Prüm müktesebatının (DNA, parmak izi ve araç kayıtlarını kapsayan ulusal veri tabanları ara bağlantı ve istişare sistemi) eksiksiz ve etkili bir şekilde uygulanmasını hızlandıracaktır.
c) Yabancı terör savaşçıları, yasa dışı ateşli silah kaçakçılığı ve terörizmin finansmanının izlenmesi ve soruşturulmasıyla ilgili olarak Üye Devletlerin bilgi paylaşımını ve operasyonel işbirliğini arttırabilmeleri için Europol, 1 Ocak 2016 tarihinde ECTC-Avrupa Terörle Mücadele Merkezini bir platform olarak devreye sokacaktır. Yıl sona ermeden eş-yasama yetkilileri tarafından üzerinde anlaşmaya varılması gereken yeni Europol Tüzüğü, IRU da dahil olmak üzere ECTC’nin yetki ve hedefleriyle tutarlı olmalıdır.
d) AB genelinde belli başlı terör olaylarının soruşturulmasında hızlı ve kapsamlı destek verebilecek, gelişmiş bir sınır ötesi soruşturma destek biriminin oluşturulabilmesi amacıyla Üye Devletler, ECTC’ye geçici görevli terörle mücadele uzmanı atayacaktır. Eurojust’un katılımı da gerekmektedir.
e) Komisyon, ECTC’yi desteklemek üzere Europol’ün gerekli kaynaklarla güçlendirilmesini teklif etmeye ve Europol veri tabanlarının SIS II ile sistematik olarak çapraz sorgulanmasını sağlamak üzere, bir mevzuat teklifi sunmaya çağrılır.
f) Komisyon, başta SIS II, Interpol’ün SLTD ve iARMS sistemleri olmak üzere, güvenlik kontrollerinde kullanılan veri tabanlarının birlikte çalışabilmesini sağlamak üzere çaba sarf etmeye çağrılır. Bu çerçevede Komisyonun da desteğiyle Üye Devletler, bilgi paylaşımını kolaylaştırmak amacıyla Tek İrtibat Noktası oluşturmaya davet edilir.
g) Üye Devletler, AB içindeki terörle mücadele makamları arasında genel bilgi paylaşım düzeyini geliştirmek amacıyla, ellerinden gelenin azamisini yapacaktır. Üye Devletler, tehditleri yansıtmak ve ilgili Europol bilgi paylaşım sistemlerine bağlantı amacıyla ilgili ulusal makamlarının Europol’deki Yolcu Odak Noktasına (Focal Point Traveller at Europol) yaptıkları katkıları ciddi oranda arttıracaklardır.
Terörün finansmanı
8. Konsey:
a) Komisyonu, Europol’de bilgi paylaşımı için başta FIU.net ağının bağlanması yoluyla, Finansal İstihbarat Birimleri-FIU’ların yetkilerini ve kendi aralarındaki işbirliğini güçlendirmek, uyumlaştırmak ve geliştirmek üzere teklif vermeye çağırır. Komisyonu, FATF-Finansal Eylem Görev Gücü tavsiyeleri doğrultusunda kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede etkinlik ve verimliliği arttırmak üzere gerekli bilgilere hızlı erişimin sağlanması; arz ettikleri riskle paralel olarak elektronik/isimsiz ödemeler, havaleler, nakit taşıyıcılar, sanal dövizler, altın ve kıymetli metal transferleri, ön ödemeli kartlar gibi bankacılık dışı ödeme yöntemlerinin kontrollerini kuvvetlendirilmesi ve kültürel ürünlerin yasadışı ticaretiyle daha etkin önlemenin yapılması amacıyla teklifte bulunmaya davet eder.
b) İster ortak AB kararları, ister BM Güvenlik Konseyi Kararları doğrultusunda olsun, Birlik çapında terörist malvarlıklarının hızla ve etkin bir şekilde dondurulmasını sağlamakta kararlıdır.
Terör ve şiddet içerikli aşırıcılık karşısında ceza adalet sistemi
9. Avrupa Konseyi’nin Terörün Önlenmesi Sözleşmesi ve sözleşmenin Yabancı Terör Savaşçılarına ilişkin Katma Protokolünün AB tarafından 22 Ekim 2015 tarihinde Riga’da imzalanmasını memnuniyetle karşılayan Konsey, BMGK’nin 2178 (2014) sayılı kararı ve Avrupa Konseyi Sözleşmesi Katma Protokolünün, AB hukuku olarak topluca uygulanması perspektifiyle 2015 sona ermeden Terörle Mücadele Çerçeve Kararının güncellenmesini amaçlayan direktifin sunulmasına yönelik olarak Komisyon tarafından ifade edilen niyeti de memnuniyetle karşılar.
10. Üye Devletler ECRIS’i azami düzeyde kullanacaktır. Konsey, Komisyonun ECRIS’in üçüncü ülke vatandaşlarını da kapsayacak şekilde genişletilmesini içeren iddialı teklifi Ocak 2016 gibi sunma niyetini memnuniyetle karşılar.
11. Konsey, terör ve şiddet içerikli aşırıcılığa yol açan radikalleşme karşısında ceza adalet sisteminin vereceği cevabın geliştirilmesini amaçlayan Konsey Kararlarının uygulanması için gerekli olan mali kaynakları acilen tahsis etmesi yönünde Komisyona davette bulunur. Bu kapsamda her olayın koşullarını ve güvenlik ve emniyet endişelerini göz önünde bulundurarak en uygun ceza adalet karşılığının tespit edilebilmesini teminen, başta rehabilitasyon programları ve risk değerlendirme araçlarının geliştirilmesine yönelik destekler yer almaktadır.
Fon kaynağı
12. Konsey, bu kararların uygulanmasını desteklemek ve bu doğrultuda, ulusal programlar kapsamındaki adımların önceliklerini tespit etmek üzere Üye Devletleri Internal Security Fund-İç Güvenlik Fonunu kullanmaya davet eder ve Komisyona operasyonel giderler de dâhil olmak üzere merkezi olarak yönetilen fon kaynaklarının öncelik sıralamasını, bu kararlardaki önceliklere paralel olacak şekilde yapması çağrısında bulunur.
Uygulama
13. Birlik içinde, iç güvenlik konusunda operasyonel işbirliğinin desteklenip güçlendirilmesinin sağlanması kapsamındaki rolü ışığında COSI, üzerinde anlaşmaya varılan operasyonel tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanabilmesini sağlamak üzere Konsey, Komisyon ve AB ajanslarının yetkili Çalışma Tarafları ile irtibat içinde olacaktır. Bu bağlamda COSI, terör tehditleri karşısında yapılandırılmış ve çok taraflı bir yaklaşım metodolojisi geliştirmek üzere olasılıkları araştıracaktır. AB Terörle Mücadele Koordinatörü, bu kararların genel uygulamasını izleyecektir.
Basın irtibat
Basın irtibat görevlisi
+32 22812074
+32 473854991