Komisyon AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısına ev sahipliği yaptı

04.04.2025

Ekonomi ve Üretkenlik, Uygulama ve Basitleştirmeden sorumlu Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis ve Genişlemeden sorumlu Komisyon Üyesi Marta Kos,  Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog (YDED) kapsamında bugün Brüksel'de Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldi.

2019'dan bu yana ilk kez düzenlenen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog, AB ve Türkiye arasındaki ekonomik ve mali ilişkilerin değerlendirilmesi ve bu ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik yolların ele alınması için fırsat sağlamıştır. Bu diyalog Kasım 2023'te AB Zirvesine sunulan AB-Türkiye siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerinin mevcut durumu hakkındaki Ortak Bildiri ve Nisan 2024'te Avrupalı liderler tarafından yapılan çağrı doğrultusunda AB ile Türkiye arasındaki iş birliğini geliştirmeye yönelik çabalar kapsamında gerçekleştirilmiştir. Önemli jeopolitik değişimlerin yaşandığı bir dönemde, Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog daha geniş kapsamlı küresel gelişmeleri göz önüne almak için önemli bir kanal işlevi görmektedir.

Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog ayrıca, seçilmiş yetkililer, sivil toplum ve medya mensuplarına yönelik son gözaltı ve tutuklamalarla ilgili olarak samimi görüş alışverişinde bulunma ve AB'nin endişelerini dile getirme fırsatı da sağlamıştır. Canlı bir demokrasi ve hukukun üstünlüğü, uluslararası yatırımcıların güvenini sürdürmek ve makroekonomik istikrarı muhafaza etmek için en güçlü temelleri sağlar. AB tarafı, AB'ye aday bir ülke ve Avrupa Konseyi'nin uzun süredir üyesi olan Türkiye'nin, ülkedeki son olayların ardından Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Kaja Kallas ve Komisyon Üyesi Kos tarafından Mart 2025'te yayımlanan Ortak Açıklama doğrultusunda en yüksek demokratik standart ve uygulamaları hayata geçirmesini beklendiğini vurgulamıştır.

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu kapsamında, ekonomik görünüm ve son politika gelişmeleri ele alınmıştır. Bu anlamda AB'deki uzun vadeli reform çalışmaları ve Türkiye'nin yapısal reform gündemi masaya yatırılmıştır. Bu yapısal reform gündemi Türkiye'nin Ekonomik Reform Programı'nda (2025-2027) belirtildiği üzere, giderek karmaşıklaşan ve öngörülemez hâle gelen küresel ortamda üretkenliği artırmayı ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi desteklemeyi amaçlamaktadır. Rekabetçiliğin güçlendirilmesi, Türkiye'nin yatırım ortamının iyileştirilmesi ve Türkiye Yatırım Platformu'nun (TYP) son durumu da dâhil olmak üzere Avrupalı ve Uluslararası Finans Kuruluşlarının (UFK) ülkedeki faaliyetlerinin daha iyi koordine edilmesine ilişkin tartışmalar da ele alınan başlıca konular arasında yer almıştır.

Bu etkinliğin ayrılmaz bir parçası olarak, öğleden sonra İşletmeler Arası Diyalog gerçekleştirilmiştir. Bu diyalog Avrupalı ve Türk iş dünyasının temsilcileri ve TYP'ye dâhil uluslararası finans kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya gelmesine olanak sağlamıştır. Toplantıda, AB ve Türkiye'nin rekabetçiliği nasıl artırabileceği ve yeşil dönüşümü nasıl destekleyebileceği üzerinde durularak, ekonomik ve mali bağların ve yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesi ile KOBİ'lerin uzun vadeli sürdürülebilir finansmana erişiminin iyileştirilmesi konuları ele alınmıştır.

AB ve Türkiye temsilcileri, karşılıklı zorluklar ve fırsatlar konusunda tutarlı, açık ve yapıcı iletişimi sürdürürken kritik ekonomik alanlarda iş birliğini devam ettirmek üzere önümüzdeki yıl Türkiye'de tekrar bir araya gelme konusunda mutabık kalmıştır. 

Arka Plan

Son Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog 2019 yılında düzenlenmiş, ardından Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki izinsiz sondaj faaliyetleri nedeniyle diğer yüksek düzeyli diyaloglarla beraber askıya alınmıştır. Ekonomi politikalarından kaynaklanan uzun süreli bir istikrarsızlık döneminin ardından Türkiye, 2023'ün ortalarından itibaren rotasını değiştirmiş ve ekonomi politikasını sıkılaştırmıştır.

Dolayısıyla, Aralık 2024'te Üye Devletler Türkiye ile Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog'u yeniden tesis etmeye karar vermiştir. Bu ve diğer yüksek düzeyli diyalogların yeniden başlatılması, Kasım 2023'te AB Zirvesine sunulan Ortak Bildirimde belirtilen pozitif gündem kapsamında Türkiye ile ilişkilerimizde ilerleme kaydedilmesi açısından önem taşımaktadır. Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog yeni oluşturulan ve ilk toplantısını Temmuz 2024'te gerçekleştiren Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu'nun ardından gerçekleştirilmiştir.

Bu Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog, Ocak ayı ortasında Türkiye'nin Ekonomik Reform Programı'nı sunmasının ardından, genişleme ülkelerinin çok taraflı ekonomik gözetimi bağlamında Türkiye'nin ekonomi politikalarına ilişkin devam eden kapsamlı tartışmalara katkı sağlayacaktır.

Aynı zamanda Avrupa Birliği, temel haklara, demokratik ilkelere ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi konusunda Türkiye ile temaslarını sürdürecektir.

Daha fazla bilgi için

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog ortak bildirisi

 

Medya iletişim
Miray AKDAĞ
Miray Akdağ, AB Türkiye Delegasyonu Basın Müşaviri 
Telefon: 0312 4598700
E-posta: miray.akdag@eeas.europa.eu