Josep Borrell merr postin e Përfaqësuesit të Lartë të BE-së për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë dhe Nënkryetar i Komisionit Evropian

01.12.2019

Më 1 dhjetor, Josep Borrell mori postin e Përfaqësuesit të Lartë të BE-së për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë dhe Nënkryetar i Komisionit Evropian

 

Pas votimit të Parlamentit Evropian më 27 nëntor, dhe emërimit nga Këshilli Evropian, Komisioni i ri Evropian mori detyrën në 1 Dhjetor 2019.

Josep Borrell, ish Ministri i Jashtëm i Spanjës, mori detyrën si Përfaqësues i Lartë i BE-së për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë dhe Nënkryetar i Komisionit Evropian, i kryesuar nga Presidenti i ri Ursula von der Leyen.

Në 5 vitet e ardhshme, Përfaqësuesi i Lartë/Nënkryetari Borrell do të jetë në krye të politikës së jashtme të BE-së. Nevoja për udhëheqje evropiane në botë është më e theksuar se kurrë më parë dhe Evropa duhet të përdorë forcën e saj diplomatike dhe ekonomike për të mbështetur stabilitetin dhe prosperitetin global, siç thuhet në Letrën e Misionit nga Presidenti i zgjedhur i Komisionit.

Në mesazhin e tij personal pas marrjes së detyrës, Përfaqësuesi i Lartë/Nënkryetari Borrell tha se ai do të udhëhiqej nga parimet e realizmit, unitetit dhe partneriteteve në ndërtimin e BE-së si një aktor edhe më i fortë i orientuar drejt botës. Ai përkujtoi që Bashkimi Evropian kishte atë që duhet për të realizuar këtë mision vendimtar. “Ne kemi në dispozicion të gjitha mjetet dhe burimet - nga diplomacia në tregti, bashkëpunim zhvillimi dhe menaxhim i krizave. Ne vendosëm rregulla dhe standarde globale dhe veprojmë si një mbrojtës i palëkundshëm i multilateralizmit dhe vlerave demokratike. Kombinimi i këtyre pasurive na bën një udhëheqës në përgjigjjen ndaj sfidave globale dhe tregimin e rrugës përpara”, shkroi ai.

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1201084539377999872

Gjatë seancës së tij në Parlamentin Evropian, Borrell theksoi qëllimin e tij për t'u përfshirë në reforma në Ballkanin Perëndimor, të përkrahur demokracinë dhe integritetin e Ukrainës, adresimin e sfidave në Lagjen Jugore, zhvillimin e një strategjisë të re ndaj Afrikës, punë në marrëdhëniet politike me Azinë, për të forcuar bashkëpunimin me Amerikën Latine dhe për të forcuar marrëdhëniet transatlantike. “Ne jemi kombinimi më i mirë i lirisë politike, prosperitetit ekonomik dhe kohezionit social. Ne kemi burimet, mbështetjen e popullatës sonë dhe institucioneve të forta. Ne duhet ta ndërtojmë këtë”, tha Borrell. I ngarkuar me detyrën për të punuar për një Evropë më të fortë në botë, Borrell theksoi disa nga blloqet ndërtuese kryesore të rolit të Evropës. “Ne jemi një fuqi normative kryesore për vendosjen e rregullave dhe standardeve në mbarë botën. Ne kemi një politikë të fuqishme tregtare të përbashkët. E fuqishme sepse është e zakonshme. Ne jemi udhëheqës i vërtetë në formimin e Agjendës 2030, e cila përfaqëson konsensusin e ri global për ndërtimin e qëndrueshmërisë. Buxheti ynë, së bashku me ato të Shteteve Anëtare, na bën një superfuqi financiare dhe aftësia jonë diplomatike është ndër më të fuqishmet në botë.” Borrell u zotua të punojë me të gjitha shtetet anëtare të BE-së për të arritur më tepër unitet të nevojshëm që Evropa të jetë e rëndësishme në aspektin gjeopolitik. Duke iu referuar partneriteteve dhe multilateralizmit si pjesë e “ADN-së kolektive” të Evropës, ai theksoi se Evropa duhet të pozicionohet në konfrontimin në rritje midis SHBA-ve dhe Kinës. “Ne duhet të mbështesim multilateralizmin bazuar në rregulla dhe të promovojmë qasjen tonë, duke shmangur shtrydhjen midis atyre dyve.” Sistemi i bazuar në rregulla mund dhe duhet të reformohet, por jo të braktiset, tha Borrell.

https://twitter.com/eu_eeas/status/1146063513539842049

Si shef i politikës së jashtme, Përfaqësuesi i Lartë/Nënkryetari Borrell është gjithashtu përgjegjës për Politikën e Përbashkët të Sigurisë dhe Mbrojtjes së BE-së dhe kreu i Agjencisë Evropiane të Mbrojtjes. “Mbrojtja është pjesë e sigurisë sonë dhe ndonjëherë kërcënimet fillojnë shumë larg kufijve tanë,” tha ai. “Ne kemi ndërmarrë shumë nisma në këtë fushë dhe do të vazhdojmë të kontribuojmë për zhvillimin e aftësive mbrojtëse më të përdorshme.” Duke u përpjekur për një Evropë më strategjike, më bindëse dhe më të bashkuar në botë, Përfaqësuesi i Lartë/Nënkryetari Borrell është duke u mbështetur në Shërbimin Evropian të Veprimit të Jashtëm, në misionet dhe operacionet civile dhe ushtarake të BE-së dhe më shumë se 140 Delegacione të BE-së në të gjithë botën.

Ai pason Federica Mogherini-n, e cila shërbeu si Përfaqësuese e Lartë/ Nënkryetare nga 2014-2019.


Shiko gjithashtu