Ujedinjena Kraljevina: Izjava visokog predstavnika o otvaranju delegacije EU-a u Londonu

01.02.2020

Ujedinjena Kraljevina danas napušta Europsku uniju i postaje treća zemlja. Iako žalimo zbog odluke Ujedinjene Kraljevine da napusti našu Uniju, taj odabir u potpunosti poštujemo te smo spremni krenuti naprijed.

 

Europsku uniju od sada će, pod mojom nadležnošću kao visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, diplomatski zastupati delegacija EU-a.

 

Uvjeren sam da će veleposlanik João Vale de Almeida, kojeg sam imenovao voditeljem delegacije, neumorno raditi na osiguravanju neometane suradnje Europske unije i Ujedinjene Kraljevine. Prostorije bivšeg predstavništva Komisije u Londonu prenamijenit će se u prostorije delegacije Europske unije. Aktivnosti u tome smislu započinju danas.

 

Uz tradicionalne odgovornosti delegacije EU-a u trećoj zemlji, kao što su diplomatsko zastupanje EU-a, koordinacija s EU-om te izvješćivanje EU-a i njegovo promicanje u zemlji domaćinu, delegacija EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini imat će ključnu ulogu u osiguravanju provedbe sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine. Zajedno s veleposlanstvima država članica EU-a podizat će i osviještenost o pravima građana i građanki EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini nakon Brexita.

 

Ujedinjena Kraljevina ostat će ključan partner Europske unije. Naš odnos temelji se na zajedničkim vrijednostima i interesima koji proizlaze iz zemljopisnog položaja, povijesti i vrijednosti ukorijenjenih u našoj zajedničkoj europskoj baštini.

 

Gospodarski, društveni i politički odnos između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine neće prestati. Bili smo i ostat ćemo usko povezani. Želimo izgraditi novo ambiciozno partnerstvo u područjima trgovinske i gospodarske suradnje, kaznenog progona i kaznenog pravosuđa, vanjske politike, sigurnosti i obrane.

 

Radujem se i nadam se da ćemo s našim britanskim prijateljima blisko surađivati u pogledu zajedničkih izazova na regionalnoj i svjetskoj razini.

 

Peter Stano
Lead Spokesperson for Foreign Affairs and Security Policy
+32 (0)460 75 45 53