Zašto su Europa i Latinska Amerika potrebne jedna drugoj

BRUXELLES – U opasnijem i nepredvidivijem multipolarnom svijetu u kojem sada živimo trgovinski odnosi i dalje su od ključne važnosti. No nije ih moguće odvojiti od geopolitike. Mnogi su Europljani i Europljanke dugo vjerovali da je to moguće, ali ruski agresivni rat protiv Ukrajine ukazao je na rizike koji proizlaze iz ovisnosti Europske unije o ruskom plinu, kao i na to da taj pristup više nije održiv.

Ako EU želi biti prepoznat kao istinski geopolitički akter, jačanje našeg unutarnjeg jedinstva neće biti dovoljno. Ujedno moramo preispitati svoj strateški kompas te pritom dosljednije upotrebljavati naše političke i gospodarske instrumente i učinkovitije utvrđivati ne samo rizike nego i prilike. Zato od početka svojeg mandata zagovaram da Europa mora produbiti svoje veze sa zemljama Latinske Amerike i Kariba.

Kako bismo postigli kvalitativan skok koji nam je potreban, morat ćemo ojačati politički dijalog na najvišoj razini. Međutim, kako bismo osigurali vjerodostojnost naših napora, moramo također dovršiti modernizaciju postojećih sporazuma o pridruživanju s Meksikom i Čileom, potpisati dogovoreni sporazum koji će naslijediti Sporazum iz Cotonoua s afričkom, karipskom i pacifičkom zajednicom, ratificirati sporazum o pridruživanju sa zemljama Srednje Amerike i finalizirati sporazum između EU-a i Mercosura.

Iako trgovina ima važnu ulogu u svim tim sporazumima, nijedan se od njih ne može smatrati tek pukim trgovinskim sporazumom. Najsloženiji je među njima sporazum s Mercosurom, o kojem pregovaramo već više od dva desetljeća. Iz perspektive tanga moglo bi se reći da dvadeset godina nije ništa, ali to je pak u ovom slučaju predugo.

Tijekom posjeta Južnoj Americi prošli mjesec imao sam priliku sastati se s čelnicima Argentine, Paragvaja i Urugvaja, koji trenutačno obnaša dužnost rotirajućeg predsjedanja Mercosurom. Nedavno sam izabranom brazilskom predsjedniku Luizu Ináciju Luli da Silvi čestitao na osvajanju izbora. Glavna je tema u svim tim razgovorima bio sporazum između EU-a i Mercosura. Svim tim čelnicima htio sam prenijeti poruku da je politička volja za dovršetak tog uzajamno korisnog sporazuma veoma snažna.

Istina je da se riječ „strateški” prečesto koristi. No u slučaju sporazuma između EU-a i Mercosura ne postoji prikladniji opis. Dok se neki protive tom sporazumu, navodeći da postoje sukobljeni interesi, uvjerljivi su argumenti u prilog finalizaciji tog sporazuma.

Prvo, sporazum između EU-a i Mercosura mnogo je više od trgovinskog sporazuma. To je snažan politički instrument kojim bi se, putem promicanja dijaloga i suradnje, uspostavio strateški savez između dviju regija koje su među najusklađenijima na svijetu kad je riječ o interesima i vrijednostima i koje dijele sličnu viziju društva koje žele.

Nadalje, na objema stranama Atlantika namjeravamo ojačati našu stratešku autonomiju i poboljšati našu gospodarsku otpornost smanjenjem prekomjernih ovisnosti. Međutim, autonomija ne znači izolacija. Umjesto toga, to znači diversifikacija lanaca vrijednosti, što pak zahtijeva suradnju s pouzdanim gospodarskim i političkim partnerima.

Sporazum između EU-a i Mercosura bio bi najveći trgovinski sporazum koji je EU dosad sklopio i njime bi se povezala dva najveća svjetska trgovinska bloka s ukupno više od 700 milijuna stanovnika. To bi bio i prvi sveobuhvatni trgovinski sporazum Mercosura, čime bi se ojačala integracija te skupine.

Zajedničkim pravilima otvorila bi se vrata između naših velikih tržišta i stvorile istinske prilike za poduzeća na objema stranama, čime bi se poduprlo otvaranje visokokvalitetnih radnih mjesta u Europi i Latinskoj Americi. Uviđajući da su naše situacije gospodarski asimetrične, u sporazumu se navodi da bi se trgovina otvarala postupno, čime bi se relevantnim sektorima dalo vremena da se moderniziraju i postanu konkurentni.

Zemlje Mercosura žele više izvoziti u Europu, ali ujedno žele izbjeći da ih se svede na izvoznike ekstraktivnih resursa. Namjeravaju razvijati svoje proizvodne i izvozne kapacitete, dodajući vrijednost prirodnim resursima putem inovacija i tehnologije, uz istodobno pridržavanje strogih socijalnih i okolišnih standarda.

Treći argument u korist sporazuma između EU-a i Mercosura njegov je potencijal za unapređenje djelovanja u području klime i zaštite okoliša. Naime, politički dogovor koji su EU i Mercosur postigli 2019. bio je među prvima takve vrste koji su uključivali upućivanje na Pariški sporazum o klimi. Međutim, u Europi su prisutne sumnje u pogledu snage te obveze, posebice s obzirom na ubrzano krčenje šuma u Amazoniji tijekom posljednjih godina. Neki u Europi tvrde da bi autonomno zakonodavstvo EU-a bilo jedini vjerodostojan put naprijed. No ne možemo se izolirati i istodobno promijeniti svijet. Naš regulatorni okvir mora biti popraćen intenzivnijim međunarodnim dijalogom i suradnjom, s naglaskom na razjašnjavanju zajedničkih obveza i izgradnji održivijih lanaca vrijednosti.

Izabrani predsjednik Lula jasno je izrazio da želi braniti brazilsku demokraciju, zaliječiti rane u svojem društvu, promicati socijalnu pravdu i ojačati gospodarstvo uz istodobno suočavanje s pitanjem klimatskih promjena i krčenjem šuma u Amazoniji. Ti bi se napori poduprli sporazumom s EU-om tako što bi se omogućila razmjena znanja, poboljšali standardi, ojačala zaštita okoliša i održivi načini proizvodnje. Europska strana predložit će dodatni instrument u kojem će se utvrditi naše zajedničke obveze u pogledu okolišne održivosti.

Naposljetku, sporazum između EU-a i Mercosura tek je početak. Njime se započinje zajednički put i stvara institucionalni okvir potreban za lakšu suradnju u širokom rasponu područja od zajedničkog interesa, od zaštite ljudskih prava i održivog razvoja do regulacije digitalnoga gospodarstva i borbe protiv organiziranog kriminala. Tim će se sporazumom ojačati naši odnosi ne samo među vladama i institucijama nego i među parlamentarnim zastupnicima, civilnim društvom, poduzetnicima, studentima, sveučilištima, znanstvenicima i stvarateljima.

Vrijeme je da kratkoročne taktike ostavimo za nama. U svijetu giganata EU i Mercosur zajedno čine tek 10 % svjetskog stanovništva i 20 % svjetskog BDP-a. Ako Europa i Mercosur žele biti utjecajni, trgovinski sporazum između EU-a i Mercosura strateški je neophodan. Brazilsko predsjedništvo Mercosura i španjolsko predsjedništvo EU-a u drugoj polovini 2023. odlična su prilika za davanje zamaha koji je potreban odnosima EU-a i Mercosura.