A kínzás áldozatainak támogatásáért létrehozott nemzetközi nap: Josep Borrell uniós főképviselő/alelnök nyilatkozata

25.06.2020

A kínzás áldozatainak támogatásáért létrehozott nemzetközi napon tisztelettel adózunk mindazoknak, akik kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód áldozataivá váltak. A koronavírus-világjárvánnyal való megbirkózásért folytatott világszintű közös küzdelem során továbbra is központi kérdésként kell kezelnünk az emberi jogokat. A mai napon hangot adunk annak a több százezer embernek, akik kínzás áldozatául estek és azoknak, akiket ma vetnek kínzás alá.

A kínzás és a bántalmazás egyéb formái semmilyen esetben nem lehetnek indokoltak. A kínzás tilalma abszolút – a kínzás alkalmazása minden körülmények között jogellenes. Az Európai Unió újfent megerősíti szilárd elkötelezettségét amellett, hogy egy olyan átfogó megközelítést alkalmazva folytatja a kínzás elleni globális küzdelmet, amely kiterjed a tiltásra, a megelőzésre, az elszámoltathatóságra és az áldozatok számára biztosított jogorvoslatra is.

A kínzás felszámolása globális kihívás –ezért globális célkitűzésnek kell lennie. E célkitűzést nem lehetetlen elérni, ám csak akkor van rá lehetőség, ha együttesen lépünk fel. A nemzetközi partnerekkel – különösen az Egyesült Nemzetek Szervezetével, az Európa Tanáccsal és a Nemzetközi Büntetőbírósággal –, a regionális szervezetekkel, a nemzeti partnerekkel és a civil társadalommal közösen folytatott erőfeszítések komoly eredményekhez vezethetnek. A Kínzóeszközök Kereskedelmének Beszüntetését Célzó Szövetség jó példa arra, hogyan tudunk együttműködni – minden államot felkérünk, hogy csatlakozzon hozzá.

Az Európai Unió ismételten felszólít az ENSZ kínzás elleni egyezményének és fakultatív jegyzőkönyvének egyetemes ratifikálására és hatékony végrehajtására. Az egyezmény részes feleinek száma – a legutóbb csatlakozó Angolával és Ománnal együtt – elérte a 170-et, így már csak 25 államnak kell megerősítenie az egyezményt ahhoz, hogy az egyetemlegessé váljon.

Az EU a demokrácia és az emberi jogok európai eszközén keresztül támogatja a kínzás megelőzésére és az áldozatok segítésére irányuló tevékenységeket végző civil társadalmi szervezeteket. Közelebbről, az elmúlt évtizedben az Európai Unió több mint 80 millió eurós összeget juttatott azok támogatására, akik e munkában élen járnak. Továbbra is kiállunk a kínzás ellen világszerte bátor küzdelmet folytató emberijog-védők mellett.

Xavier Cifre Quatresols
Press Officer for Foreign Affairs and Security Policy
+32 (0)2 29 73582
+32 (0)460 75 51 56